Annonsblad eller nyhetstidning?

Debatt2012-12-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår familj har alltid prenumererat på lokaltidningar var vi än har bott. Senast har vi haft Gotlands Allehanda och därefter Västerviks-Tidningen. I dag har vi Strengnäs Tidning med Eskilstuna-Kuriren (i fortsättningen ST/EK).

Den 12 december läser jag en debattartikel i EK/ST skriven av tre representanter för journalistklubbarna och en för journalistförbundets distrikt i Södermanland. Artikelförfattarna oroar sig för tidningsdöden i distriktet.

EK/ST den 12/12 omfattar 52 sidor, av dessa 52 sidor är 23 helsidor annonser det vill säga nästan 50 procent. Är tidningen ett annonsblad med lite text eller en dagstidning kan jag fråga mig som prenumerant av dagsaktuell information? Nu vet jag att tidningsfolket envist påstår att annonser också är information. Frågan är om jag prenumererar på en tidning för annonserna eller för att få lokala nyheter? Debattörerna borde i stället ställa den frågan.

Anta nu att jag prenumererar på EK/ST för att få lokala nyheter i första hand och läsa ledarartiklar som ger kommentarer till händelser i kommunen och framför allt hur våra politiker sköter sina uppdrag. Jag tror inte att tidningar överhuvudtaget ska konkurrera med Stockholmspressen eller framför allt inte med tv.

Det gäller för EK/ST att bestämma sig för om tidningen ska vara en nyhetsförmedlare eller ett annonsblad med lite lokala nyheter instoppade mellan annonserna.

Mitt förslag till journalisterna är att i stället för att skriva debattartiklar fundera över hur lokaltidningarna ska möta de krav läsaren ställer på sin lokaltidning i dag. Varför inte göra som Västerviks-Tidningen gjorde; inbjud allmänheten för att diskutera vad dagens lokaltidnings kunder vill ha av sin lokala tidning. Är det annonser eller nyheter?

Nils Ronquist

Svar: Det är dyrt att göra journalistik. För att göra EK/ST krävs det omkring 170 miljoner kronor per år. En tredjedel är tryck, papper och distributionskostnader, en tredjedel är lönekostnader bland annat journalister och en tredjedel andra kostnader som IT, lokaler, utrustning, telefon, med mera.

Inkomsterna består av annonser till 60 procent och till 40 procent prenumerationsavgifter. Överskottet, vinsten, är endast några få procent som dessutom stannar i tidningen eftersom vi är stiftelseägda.

Därför krävs alla intäkter. Under ett år är det genomsnittliga innehållet till 70 procent redaktionellt och 30 procent annonser. Sedan kan det givetvis variera från dag till dag.

Vi försöker varje dag göra en insats för samhället och demokratin genom att berätta vad som händer här lokalt och vad som är på väg att hända. Varje dag läser vi hundratals kommunala handlingar och vi pratar med mängder av människor. Vi gör det för dig så att du ska få veta.

Men vi tycker inte alltid att politiker uppskattar vår insats. Vi känner oss till och från negativt särbehandlade. Varför tar man ut en speciell reklamskatt på annonser i tidningarna? Reklam-tv och reklamradio utan speciellt mycket samhällsengagemang slipper denna skatt. Vi kräver inte annan behandling utan samma behandling som andra medier.

När det gäller din önskan om en dialog med läsarna om innehållet så hade vi ett stort arbete för mindre än ett år sedan. Alla läsare fick möjlighet att svara på en enkät och tusentals gjorde det. Vi kompletterade med undersökningar och fokusgrupper och förändrade mycket i tidningen i början av 2012. Och det blev framgångsrikt.

EK/ST är en av få tidningar i landet som klarar upplagan bra 2012. Tack för det alla läsare!

PeO Wärring
Chefredaktör

Läs mer om