Vi har haft många besök och officiella kontroller under de senaste tolv åren på Blackstaby. Vi har haft inspektioner av veterinär var femte–åttonde vecka och kontroll av Länsstyrelsen varje år utan något föreläggande. Samtidigt jobbar vi kontinuerligt med att försöka förbättra oss precis som man gör i alla andra företag.
Vi har nu en genomfört griscertifiering utan en enda anmärkning. Varje gris som kommer till slakteriet kontrolleras av statliga besiktningsinspektörer/veterinärer, först levandedjursbesiktning och sedan slaktbesiktning. Vi har endast haft en förfrågan ett år om tre grisar trots cirka 150 000 grisar till slakt under tolv år. Blackstaby har en fullständigt clean record gentemot all myndighetskontroll.
De bilder som visas upp av vår verksamhet känner vi inte igen oss i.
• Många av bilderna är INTE från Blackstaby. Vi får ta ansvar för Djurrättsalliansens alla bilder från alla gårdar för ägaren var ordförande i Swedish Meats.
• En fotoexpert har tittat på bilder/film och konstaterat att alla bilder utom två är manipulerade eller ändrade på något sätt.
• Grisarna har skrämts ut på spalten/toaletten för att filmas där. En torr och välströdd yta filmas inte.
• Sjukboxar är filmade. Sjuka grisar måste få möjlighet att bli friska och därför finns det sjukboxar där grisarna förhoppningsvis kan tillfriskna i lugn och ro.
• Att göra nattliga räder på gårdarna och väcka tusentals grisar som sover ger naturligtvis inte en rättvisande bild.
• Grisarna är skygga och rädda och hade ingenstans att fly när djurrättsaktivisterna (minst åtta) gjorde sina olaga intrång på Blackstaby.
• Grisarna har tyvärr drabbats av nya smittor. Det är något som enkelt sker när nya smittor kommer in i stallet utifrån.
• Grisarna har även drabbats av stressrelaterade sjukdomar. Aktivisterna har skrämt grisarna under sina timslånga nattliga besök och efter en helg hade vi väldigt många döda grisar i stallarna.
• Svansbitning är, enligt sjukdomsstatistiken betydligt lägre för Blackstaby än medeltal i Sverige.
• Slakterierna har aldrig påpekat att det förekommer smutsiga grisar till slakt från Blackstaby.
Att få ut detta i media är dock inte lätt. Vår veterinär, som är den verkliga experten har intervjuats många gånger men nästan aldrig publicerats.
När det gäller polisanmälan mot Blackstaby lades polisutredningen ner i oktober 2010 och vi har aldrig delgivits misstanke om brott mot djurskyddslagen.
Åklagare har frågat Länsstyrelsen, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Sveriges Lantbruksuniversitet. Ingen sa att det var missförhållande på Blackstaby. Djurrättsalliansen har begärt överprövning av ärendet hos överåklagare men fått avslag i februari 2011. Den 16 juni ställdes djurrättsaktivisterna inför rätta.
Vem har rätt och vem har fel? Juridiken har nu i alla fall sagt sitt. De experter som varit kritiska till Blackstabys grisuppfödning har en sak gemensamt: De har aldrig ens satt sin fot på Blackstaby.
Personal, vd och veterinär på Blackstaby genom
Lars Hultström