Dags att bygga elevhälsoteam i samtliga Eskilstunas skolor

Angående artikeln ”Alltför få skolkuratorer” i Eskilstuna-Kuriren, 14/3.

Debatt2011-04-02 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna-Kurirens granskning av tillgång till skolkuratorer på Eskilstunas skolor är högaktuell. Under hösten träder en ny skollag i kraft gällande elevhälsoarbetet. För oss skolkuratorer är uppfattningen klar; en av lagstiftarens grundläggande avsikter är att se till att alla elever ska ha tillgång till skolkurator och att det därigenom bör finnas en skolans socialarbetare placerad på varje skola. I det nya begreppet Elevhälsan skriver lagstiftaren att kurator är en yrkeskategori som ska ingå.

Elevhälsan ska ha ett särskilt ansvar för att undanröja hinder för varje enskild elevs lärande och utveckling. Elevhälsan har ett särskilt ansvar för att bevaka att skolan bidrar till att skapa god och trygga uppväxtvillkor.

Skolledare ska samråda med elevhälsans personal (gällande elever i behov av stöd) om det inte är uppenbart obehövligt. Vår fråga är: Hur har Eskilstuna kommun genom Barn- och utbildningsnämnden, tänkt genomföra lagstiftarens intentioner när inte ens alla skolor har elevhälsoteam med skolkurator anställd?

I artikeln framkommer att Johan Nilsson (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden inte ens känner till att det saknas kuratorer ute på flera skolor och att han tror att varje elev har tillgång till en sådan i andra skolor inom grundskoleområdet.

Vi vill berätta att det i praktiken absolut inte fungerar så. En anställd kurator är stationerad på en skola och hinner knappt med det arbetet. Utan svårighet skulle det gå att sysselsätta två anställda kuratorer per skola. Johan Nilsson konstaterar att varje rektor bestämmer över sin budget vilket är korrekt i sig. Men vi undrar över vilket ansvar Barn- och utbildningsnämnden tänker ta för att säkerställa att elever får en elevhälsa med olika kompetenser på sina skolor?

Vår farhåga är att det även fortsättningsvis innebär att en kurator ska ha flera skolor med upp till 1 400 elever på en tjänst. Sveriges skolkuratorers förening uppger att antalet elever på en tjänst ej bör överstiga 600.

Skolkuratorerna arbetar i dag nästan bara med akuta ärenden. Ärendena rör bland annat hög frånvaro, svåra hemförhållanden, kamratsvårigheter, låga studieresultat, psykisk ohälsa etcetera. Den lokala kännedom om elever som en skolkurator har kan ej ersättas av centraliserade resurser som Stödcentrum.

I artikeln hänvisas till skolsköterskan. Men skolsköterskans arbete kan och ska inte likställas med skolkuratorns arbete. Däremot ska våra olika professioner inom elevhälsan samverka med varandra.

Eskilstuna kommun har låga skolresultat, hög andel sociala problem och stora kostnader för försörjningsstöd. Statistiken i Sverige visar att självmord bland vuxna minskar medan självmord bland barn och unga är fortsatt hög.

Psykisk ohälsa hänger i hög grad samman med sämre skolprestationer: Är det då rimligt att åtta skolor i kommunen helt saknar kurator och att de skolor som har en enda kurator ska arbeta även med andra skolors elever?

Det är hög tid att tillsammans prioritera och bygga välfungerande elevhälsoteam på alla Eskilstunas skolor.

Skolkuratorsgruppen i Eskilstuna

Läs mer om