Dags att Sörmland krÀver Ätervunnet material

Vi lever i dag som om det fanns mer Àn fyra jordklot, skriver debattören.

Vi lever i dag som om det fanns mer Àn fyra jordklot, skriver debattören.

Foto: TT

Debatt2019-10-08 06:02
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varje Är spenderar Sveriges kommuner omkring 300 miljarder kronor i offentliga upphandlingar. NÀr vi pÄ Ragn-Sells nyligen gjorde vÄr Ärliga kartlÀggning om kommunernas upphandlingskrav var resultatet nedslÄende: Bara 10 av de 168 kommuner som svarade uppgav att varor tillverkade av Ätervunnet material ska prioriteras. I Södermanland svarade bara Nyköping att de har nÄgra sÄdana riktlinjer.

ÄndĂ„ visar undersökningen pĂ„ en liten förbĂ€ttring jĂ€mfört med Ă„ret före. Framför allt uppger en rad kommuner att de jobbar mer med frĂ„gan Ă€n tidigare, Ă€ven om deras officiella policy Ă€nnu inte Ă€r uppdaterad.

Utvecklingen gĂ„r alltsĂ„ i rĂ€tt riktning – men det gĂ„r alldeles för lĂ„ngsamt. Vi svenskar lever i dag som om det fanns mer Ă€n fyra jordklot att ta av. För att lĂ€mna efter oss en planet som gĂ„r att leva pĂ„ mĂ„ste vi sluta tĂ€ra pĂ„ jordens Ă€ndliga resurser – en jĂ€tteomstĂ€llning för samhĂ€llet. DĂ„ Ă€r 300 miljarder kronor om Ă„ret ett fantastiskt starkt verktyg som mĂ„ste anvĂ€ndas vĂ€ldigt mycket mer Ă€n i dag.

Kommunerna stÄr för sju av tio upphandlingar i Sverige. De kan alltsÄ bidra till en snabb förÀndring, om de krÀver att skattebetalarnas pengar i första hand ska anvÀndas till varor som inte krÀver att vi hela tiden bryter nya resurser. Men sÄ lÀnge bara ett fÄtal gör det kommer mÄngmiljardbelopp varje Är att fortsÀtta elda pÄ problemet, i stÀllet för att lösa det.

TÀnk vilken fantastisk kraft det skulle ge om Sörmlands kommuner började lÀgga pengarna pÄ material som anvÀnds igen och igen! TÀnk om fler kunde göra som BorlÀnge, som konsekvent frÄgar efter Ätervunnet eller Äterbrukat material till byggen och andra projekt. Eller som Uppsala och driva pÄ för klimateffektiva plastupphandlingar. Under Äret har Ragn-Sells ocksÄ uppmÀrksammat skÄnska Perstorp för kommunens arbete med att stÀlla krav och lÄta invÄnarnas skattepengar bidra till en hÄllbar utveckling.

Sverige behöver fler sĂ„dana cirkulĂ€ra förelöpare. Vi vet frĂ„n vĂ„ra undersökningar att nio av tio svenskar – 94 procent – vill att deras kommuner satsar pĂ„ Ă„tervunnet material nĂ€r de gör offentliga upphandlingar. Behöver din kommun vĂ€gledning har Upphandlingsmyndigheten konkret stöd att ge. Vi pĂ„ Ragn-Sells bidrar ocksĂ„ gĂ€rna med tips pĂ„ hur krav och dialog med leverantörer kan utvecklas.

För att bekĂ€mpa klimatförĂ€ndringen mĂ„ste vi sluta bryta jungfruliga rĂ„varor i dagens takt. HĂ„llbara offentliga inköp som bygger pĂ„ cirkulĂ€ra principer Ă€r en oerhört viktig del av lösningen. 

HĂ€r har Sörmlands kommuner en jĂ€ttechans att göra skillnad – sĂ„ vĂ€nta inte, utan agera nu.