Därför har vi lämnat Moderaterna i Strängnäs

Vi kommer att fortsätta arbeta för att förbättra för Åker, men framöver i opposition eftersom vi tror att vi då kan påverka mycket mer än att tillhöra M i Strängnäs kommun, skriver Ylva Binder, Kenneth Jonsson och Ingvar Wallenberg.

Vi kommer att fortsätta arbeta för att förbättra för Åker, men framöver i opposition eftersom vi tror att vi då kan påverka mycket mer än att tillhöra M i Strängnäs kommun, skriver Ylva Binder, Kenneth Jonsson och Ingvar Wallenberg.

Foto: Lars Kilström

Debatt2023-11-23 12:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi, Ylva Binder, Ingvar Wallenberg samt Kenneth Jonsson, har efter ett lokalt styrelsemöte beslutat att avgå ur styrelsen i Moderaterna Åker-Länna. Vi och avsäger oss därmed våra positioner.

Lokalt har vi försökt att göra mycket för att påverka den moderata politiken i kommunen – särskilt lokalt i Åker – men vi får inte något som helst gehör från Strängnäs. När vi tydligt blir ignorerade och inte känner oss välkomna, så bojkottar vi till slut den ledning som i dag sitter i Strängnäs kommun. Varje instans i vår kamp lokalt för Åker, har visat att arbetet inte har varit önskvärt. 

Motstridigheterna började redan på årsmötet 2022. Ordföranden för Moderaterna i Åker-Länna, Per Hildebrand föreslogs sitta i kommunfullmäktige som representant i stället för Sixten Skullman. 

Skullman är en Åkersbo som aldrig deltagit i de lokala M-mötena eller varit en del av Åker-Länna styrelsen. Sixten Skullman har dessutom tidigare aktivt medverkat till att försöka lägga ner M-organisationen i Åker-Länna. Vårt förslag motarbetades högljutt av Moderaternas kommunalråd, samt kommunstyrelseordförande Jacob Högfeldt. Inför omröstningen, framhöll Högfeldt vikten av att Skullman skulle sitta kvar. Den lokala åsikten hade uppenbarligen inget värde.

Följaktligen avgick Per Hildebrand från sin plats på valsedeln (15:e plats). En annan Åkersbo på plats 17, Ylva Binder, fick fler personröster än de som för närvarande representerar M i KF, men valdes bort baserat på teknikaliteter. Ytterligare en Åkersbo som ej fick komma med.

När det nyligen blev aktuellt med en ordförandepost inom barn-och utbildningsnämnden (BUN) sökte Per Hildebrand posten. Efter sju aktiva år i nämnden och lång yrkesverksamhet inom skolan som både rektor och lärare hade han goda meriter för att bli utsedd – dock valdes han ej. Kompetens verkar inte spela någon roll när ordförandeposterna ska tillsättas. Det är tydligt att Åker inte ska ha någon röst i de större sammanhangen. 

Ylva Binder har också visat intresse för olika politiska poster inom partiet, men kontinuerligt lagts åt sidan som ointressant. Trots en masterexamen och fyra flytande europeiska språk och med erfarenhet av globala styrelseuppdrag, har Moderaterna i Strängnäs i stället valt att skicka Alice Landerholm, med gymnasieutbildning, som kandidat till EU-valet. Binder har inte ens fått svar på sin ansökan. I årets val av nämndemän, var Binder återigen avvisad i processen. 

Åker har varit vid sidlinjen alldeles för länge medan Strängnäs kommun har fattat beslut som inte speglar våra lokala värderingar.  Vi är inte längre villiga att vara en del av detta. 

Vi arbetar aktivt inom politiken för att förbättra vårt område, men det är tydligt att man inte vill ha oss involverade. Sann lokal demokrati utövas inte inom partiet och vi får ofta reda på viktiga beslut genom tidningen och inte internt via en samverkan och öppen kommunikation.

Vi kommer att fortsätta arbeta för att förbättra för Åker, men framöver i opposition eftersom vi tror att vi då kan påverka mycket mer än att tillhöra M i Strängnäs kommun. 

Samma människor som sitter i kommunfullmäktige, sitter i kretsstyrelsen och representerar samtidigt partiet lokalt. Några sitter även med i regionen. Detta innebär att en liten grupp människor driver alla beslut, där andras röster inte vägs in i beslutsfattandet. 

M i Strängnäs kommun har sedan länge varit ett maktsamarbete mellan S och M, så oavsett hur man röstar så sitter samma individer kvar på samma plats. Det är dags att andra röster också får en plats i politiken och inte tystas ned. Det finns stora områden i förvaltningen som måste ses över. Skolan är ett stort problem, där Strängnäs ligger lägst på skollistan i Sverige, och Sverige lägst i Europa. Detta kan inte fortsätta utan drastiska åtgärder inom fasta tidsramar.

Vi kan inte sitta med i en M-ledd kommun där man aktivt dödar det lokala näringslivet i Åker och där man inte alls tar hand om, förvaltar eller samarbetar för att bygga eller stärka det lokala näringslivet. I våra ögon är detta den viktigaste aspekten av moderat politik som helt ignoreras av sittande ordförande Jacob Högfeldt. Icke-hanteringen av översvämningarna vid Gamla Stationen är en skamfläck för Moderat politik.

När vi lade upp detta inlägg på Moderaternas lokala Facebook – så togs det ned. Detta enbart styrker anledningen till att vi avgår, då vi tre anser det viktigt att informera och vara öppna med de väljare som röstat och vilka det är som representerar partiet. Men den typen av kommunikation skall tydligen inte visas, så det blev nedplockat och censurerat.

Så mycket för demokratin, yttrandefriheten och tryckfriheten.  

På grund av detta avgår vi ur styrelsen för Moderaterna Åker-Länna

Ylva Binder

Kenneth Jonsson                  

Ingvar Wallenberg