Den torgliknande ytan vid Köpmangatan och Kyrkbron i Eskilstuna är enligt Eskilstuna kommun en samspelsyta. ”På en samspelsyta ska hela ytan vara tillgänglig för gående och cyklister där speciell hänsyn måste tas till personer med funktionsnedsättningar”, skriver kommunen. Även bilar tillåts på en samspelsyta, men ”föraren tvingas hålla en lägre hastighet för att samspelet ska fungera”, skriver kommunen också.
Hur fungerar det här i praktiken? För det första finns ingen som helst information på plats som talar om att det över huvud taget är en samspelsyta med speciella ”spelregler”. Enligt skyltningen är det tillåtet att köra 30 km/tim. De flesta köra sakta och försiktigt. Men alltför många blåser förbi på tok för fort. Olycksrisken är påtaglig, inte minst därför att en stor bropelare skymmer sikten just där många gående och cyklister har sin passage.
Jag bor i närheten och ser med egna ögon hur riskabelt trafikläget är. Jag har också pratat med de som har uteserveringarna där, och de vittnar om höga hastigheter och olyckstillbud.
Man har också tvingats sluta använda ytan invid ån som serveringsplats på grund av olycksriskerna då gäster och serveringspersonal ska korsa platsen. Det är synd, för det är ju trevligt att sitta alldeles invid ån för att äta och dricka.
Jag vill därför föreslå att kommunen klassar området som ”Gångfartsområde” där maxhastigheten är gångfart, det vill säga 7 km/tim. Alltså på samma sätt som man gjort till exempel vid busshållplatsen vid Nygatan – Gymnastikgatan.
Sätt upp skyltar som visar ”Gångfartsområde” och en tilläggsskylt som visar max 7 km/tim. eftersom många inte vet vad skylten ”Gångfartsområde” innebär. Då vet alla vad som gäller.
Jag har sett att man i Nyköping vid ett ”Gångfartsområde” även satt upp elektroniska skyltar som visar för bilister vilken fart de håller. Alltså som när man kör bil över Kvicksundsbron där man på en skylt ser vilken hastighet man har.
Det skulle också behövas något slags ”farthinder” som tvingar ner farten för de som kommer farande med cykel i nedförsbacken längs husfasaden där det finns både affärer och uteserveringar.
Jag har hört att det funnits förslag att ge den här platsen namn efter Carl Braunerhielm som ju bodde bara ett ”stenkast” bort. Jag föreslår att man gör slag i saken. Döp platsen till ”Carl Braunerhielms plats”. Sätt upp någon slags byst eller minnestavla där man kan läsa vem Carl Braunerhielm var.
Invig sedan ”Carl Braunerhielms plats” med pompa och ståt.
Nu hoppas jag att någon ansvarig från kommunen besvarar mina förslag.
Rolf Waltersson
Eskilstuna