Debatt: Svensk mat är klimatsmart och miljöklok

Om du vill vara miljövänlig så ska du välja svensk mat, skriver Margareta Malmquist från LRF.

Om du vill vara miljövänlig så ska du välja svensk mat, skriver Margareta Malmquist från LRF.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2018-02-16 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det diskuteras mycket kring vad man ska göra för att vara så snäll som möjligt mot klimatet och miljön. Det enkla svaret är: Köp svenskt – vare sig du väljer vegetabilier eller kött. Märkningen Från Sverige gör det enkelt att hitta rätt i butiken och man är då garanterad att uppfödning, odling, förädling och packning har skett i Sverige. I varor som korv, bröd, ost och yoghurt är kött, ägg, mjölk, fågel, fisk och skaldjur alltid 100 procent svenskt, och minst 75 procent av ingredienserna är från Sverige.

När du väljer svenskt väljer du kött från friska djur som skötts om väl och där användningen av antibiotika är lägst i EU. De gräsätande djuren bidrar dessutom till miljömål som biologisk mångfald och öppna landskap. I Sverige har vi stora fördelar i form av kalla vintrar som tar kål på skadedjuren och gott om mark som vattnas av mycket regn. Stora delar av markerna kan inte hållas öppna på annat sätt än med gräsodling och betande djur. Alternativet på dessa marker är inte mat till människor, utan plantering av skog. Med andra ord är den positiva miljöpåverkan av svenskt nötkött stor.

När det gäller växtodling bedriver Sveriges bönder ett långsiktigt miljöarbete där modern odlingsteknik används för att hålla mycket hög kvalitet vilket har medfört att de sädesslag som odlas på de svenska fälten är bland de renaste inom EU. Eftersom de inte behöver transporteras så långt utvecklar frukt och grönt mer smak och vitaminer eftersom de kan tillåtas att mogna längre på plantan. 

Oavsett om man väljer att äta vegetariskt eller om kött ingår i dieten så är det viktigt att vara ansvarstagande gentemot inte bara vår egen livsmedelssäkerhet, våra svenska arbetstillfällen och vår egen trygghet när det gäller matförsörjning. Det handlar också om att vara solidarisk gentemot resten av världen och inte förskjuta vår miljöpåverkan till länder som ligger långt bort från oss.

Så fråga efter klimatsmarta och miljökloka råvaror från Sveriges bönder oavsett vilken diet du föredrar, både när du handlar i matbutiken och när du väljer bland rätterna på restaurangen.

Margareta Malmquist

ordförande LRF Södermanland

Läs mer om