Debatt: Vinster i välfärden måste bort

Debatt2016-12-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så länge det finns ett incitament till att göra vinst, kommer olika mer eller mindre oseriösa aktörer göra vinst på barn, äldre och sjukas bekostnad. Det tycker vi i Vänsterpartiet är fel.

Vi gick till val på att ta bort vinsterna i välfärden och har sedan slutit en uppgörelse med regeringen om att kraftigt begränsa möjligheterna att göra vinst. Vi står fast vid det vi sa i valrörelsen, vinsterna ska bort från välfärden.

När valrörelsen var som hetast, var det många partier som påstod sig vara mot vinstjakten i skola, vård och omsorg. Nu med två år kvar till valet har flera glömt bort sin kritik – och till och med ändrat hållning.

Sverigedemokraterna har ätit middagar med näringslivet och är numera för vinster i välfärden, trots alla löften i valet. Övriga borgerliga partier som ändå uttryckte kritik mot vinster i valrörelsen, vill nu helst inte låtsas om det. En onödig debatt hävdar man.

Svenska folket kan man dock lita på, de står fast vid sin övertygelse om att vinster i välfärden är fel.

På riksnivå mullrar Stefan Löfvén att vinstjakten ska bort. Det är bra.

Jag hoppas verkligen att han håller sitt ord, när det väl är dags för att lägga skarpa förslag i riksdagen. Men hur ser det då ut i Eskilstuna, den numera rödblåstyrda kommunen?

I Socialdemokraternas lokala program, när man gick till val 2014, står följande att läsa: "Nej till vinsthets - Vi ska vara tydliga. Vi säger nej till vinsthetsen vi sett i de privata välfärdsbolagen där våra äldre blir vanskötta, våra elever inte får den utbildning de har rätt till och där vårdcentraler inte vill behandla sina patienter. Våra skattepengar ska gå till vad de är till för - vården, skolan och omsorgen."

Det är tydliga och bra skrivningar som vi i Vänsterpartiet inte kan göra annat än att instämma i.

Frågan som kvarstår är dock hur man har agerat i verkligheten?

Majoriteten har beslutat att man vill privatisera delar av hemtjänsten. LOV, lagen om valfrihet, utreds inom hemtjänsten. Man har även, oavsett kvalitet, ekonomi och behov, valt att bifalla samtliga ansökningar från privata aktörer om att få bedriva skola. Man har dessutom infört LOV inom socialtjänsten, vad gäller vård för barn, unga och äldre.

Eskilstuna stoltserar över att man vill vara en bra arbetsgivare. Man vill garantera rätten till heltid och ta bort delade turer. Det är bra!

Faktum är att det kostar mer att ha bättre arbetsvillkor. När man istället lägger ut verksamheter på privata aktörer kan dessa arbetsvillkor inte längre garanteras. I praktiken ger man personal i kommunen sämre arbetsvillkor, men kan gömma sig bakom att man inte längre är arbetsgivaren utan en köpare av en tjänst på marknaden.

Var Moderaterna och Centerpartiet står i frågan om att öka privatiseringarna inom välfärden är allmänt känt, men var står Socialdemokraterna i Eskilstuna idag?

Är detta resultat av hårda kompromisser i den rödblåmajoriteten och ett resultat av att borgerliga partier är med och styr Eskilstuna, eller är det ny socialdemokratisk politik?

Maria Forsberg

Ordförande, Vänsterpartiet Eskilstuna

Maria Chergui

Gruppledare Vänsterpartiet Eskilstuna

Läs mer om