Tiefensee inleder sin artikel med vilka kraftfulla åtgärder som alliansregeringen fått göra på grund av de stygga sossarna som avgick 2006. På frågan om vad man gjort sinar dock det konkreta ordentligt och vi får nöja oss med den något mer svepande formuleringen; fick vi därför tillföra stora resurser. Till vad kan man undra?
Samtidigt meddelar Tiefensee att mer resurser behövs men också samtidigt att det handlar inte bara om pengar. Tiefensees slutsats är att organisationen måste bli bättre på det de gör. Och det kan väl alla hålla med om, Men Roger, poängen i min insändare är vad staten gör för att underlätta en sönderfallande infrastruktur som förorsakar gigantiska samhällsekonomiska förluster?
Sen redovisar Tiefensee ett förslag om offentlig särredovisning av lönsamhet på järnvägssträckor och att man ska införa differentierade banavgifter. Ja, vad det nu kan innebära för nödvändiga järnvägsinvesteringar kan man ju bara fråga sig, men hur man lagstiftningsvägen skall få företag på en avreglerad marknad att offentligt redovisa var dess lönsamhet finns och hur banavgifterna drabbar resenärerna får väl Tiefensee återkomma till. Det är dock mycket tveksamt om det leder till tillräckliga ekonomiska resurser för att göra något åt tågeländet
Till sist tycker jag trots allt det är värt att kommentera den väldiga välsignelse Tiefensee ger till avregleringen som en universalmetod till bättre kommunikationer. En avreglering leder väl trots allt inte till investeringar i vårt järnvägsnät utan att vi förhoppningsvis får fler tågoperatörer. För du menar väl inte att tågoperatörerna skall investera i statens järnvägsnät, eller?
Nej sanningen att säga liknar detta resonemang mest de politisk-ideologiska floskler som ofta används för att förenkla mycket komplicerade sammanhang. Och du, SJ offrade nog inte så mycket när man övertog Uven, de miljoner som staten inte ville betala fick kommuner och landsting pytsa upp. Staten gjorde en besparing på kommunernas bekostnad.
Om man ska vara positiv så kanske man kan säga att SJ inte kunde höja priset så mycket som man ville. Däremot vill jag ge dig beröm för att regeringen tar initiativ till att inblandade parter tvingas ge en kompensation för det du kallar försumlighet. I dag får kommuner och landsting ingen kompensation överhuvudtaget för indragna tåg trots att man betalar miljonbelopp för trafikeringen.
Jag ska följa frågan med intresse. Men jag misstänker att detta inte heller tillför några investeringsmedel till infrastrukturen utan mer möjliggör för den kommunala skattebetalaren att få tillbaka lite av det den betalat för att få.
Nej, Roger, för nationens skull behöver statens plånbok öppnas, en långsiktig planering tas fram, de åtgärder du talar dig så varm för räcker nog dessvärre inte till. Hur goda ambitioner man än har så går det inte att lösa dessa allvarliga investeringsbehov med en tom verktygslåda. Ta dina allians- och oppositionskamrater i riksdagen och resonera med regeringen i frågan. Jag och många andra lovar att stötta dig i den debatten!
Anders Berglöv (S)
Kommunstyrelsens ordförande
Flens kommun