En modern kollektivtrafik

Från och med den 1 januari 2012 öppnar vi kollektivtrafiken så att det på sikt blir lättare att arbetspendla. Den begränsning som tidigare har hindrat kommersiella bussföretag att bedriva lokal och regional kollektivtrafik inom länsgränserna försvinner. När den nya lagen träder i kraft öppnar den för både regionala kollektivtrafikmyndigheter och entreprenörer att etablera trafik fritt inom länsgränserna utan några hinder.

Debatt2011-06-09 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De samhällsförändringar som Sverige går igenom medför bland annat att kollektivtrafik etableras, utförs och används på nya sätt.

Dagens lagstiftning är inte längre anpassad till vår verklighet. Den tillkom i en tid då människors vardagsresande var mer lokalt och då ansvaret för att ombesörja att människor kom till jobbet i tid var en sak uteslutande för offentliga organ.

Med tiden har vardagsresandet förändrats och blivit mer gränsöverskridande. Samtidigt har marknaderna för långväga buss- och järnvägstrafik öppnats för konkurrens med nyetablering som följd. Kollektivtrafikbranschen har inlett ett samarbete för att stärka kollektivtrafiken och göra den mer attraktiv.

Det är tydligt när vi talar med företrädare för branschen att det finns en stark efterfrågan av en modernare lagstiftning som utgår från dagens situation. För bussföretag med tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik innebär lagförslaget att de fritt får tillhandahålla sina tjänster i Sörmland – såväl lokalt, regionalt som interregionalt – utan att vara beroende av särskilda myndighetstillstånd eller krav på anpassning av utbudet.

Kollektivtrafiken har under alltför lång tid organiserats utifrån ett snävt produktionstänkande värdigt en planekonomi. Myndigheter har till exempel kunnat stoppa entreprenörer från att starta kommersiell trafik inom ett län. Få branscher är så omoderna i Sverige i dag, tänk dig själv om du inte fick starta ett eget kafé eller vilken annan typ av verksamhet som helst för att några få politiker ansåg att tillgången redan motsvarade behoven. Detta tänk måste brytas för att kollektivtrafiken på allvar ska bli ett attraktivt alternativ för fler människor.

Regeringen menar att den typ av ransonering som varit bör upphöra och att all kollektivtrafik ska ses som nyttig. För resenärerna leder den nya lagen på sikt till fler resealternativ och ökad valfrihet. Resenärerna måste lätt och fritt kunna kombinera olika delar av utbudet på marknaden till just sin resa. Det ska vara enkelt för resenären att kunna planera sin resa även om den innefattar mer än ett transportslag eller fler än en operatör.

Det finns redan i dag ett väl fungerande system där man som resenär enkelt och lätt kan finna reseinformation för hela landets kollektivtrafik men det är viktigt att informationen fortsätter att omfatta all kollektivtrafik.

Lagstiftning löser inte alla problem, därför bör huvudinriktningen vara att det är branschens uppgift att i flera frågor hitta frivilliga lösningar. Det ger resenärerna ökad frihet i sitt resande och kollektivtrafiken mer attraktiv på sikt.

Catharina Elmsäter-Svärd (M)
Infrastrukturminister

Lotta Finstorp (M)
Riksdagsledamot för Södermanland

Läs mer om