EU ska vara världens främsta klimatorganisation

Vi måste minska utsläppen, öka kolinlagringen, ta väl hand om Östersjön och djuren, införa gemensamma pant- och järnvägssystem samt teckna fler hållbara handelsavtal, skriver Viktor Karlsson, LUF, Simona Mohamsson (L) och Jonathan Törnstrand (L).

Vi måste minska utsläppen, öka kolinlagringen, ta väl hand om Östersjön och djuren, införa gemensamma pant- och järnvägssystem samt teckna fler hållbara handelsavtal, skriver Viktor Karlsson, LUF, Simona Mohamsson (L) och Jonathan Törnstrand (L).

Foto: Cecilia Modig

Debatt2023-12-13 10:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny generation höjer rösten för förändring, men den politiska ambitionsnivån är alldeles för låg. Globala medeltemperaturen stiger, isar smälter, skogar brinner, arter utrotas och människor tvingas på flykt. EU ska vara världens mest ambitiösa miljö- och klimatorganisation.

 Vi måste minska utsläppen, öka kolinlagringen, ta väl hand om Östersjön och djuren, införa gemensamma pant- och järnvägssystem samt teckna fler hållbara handelsavtal. När EU tar ledartröjan kan världen klara Parisavtalet, men då handlar det om att gå från ord till handling. 

EU står för ungefär för 9 procent av världens totala utsläpp årligen och 17 procent av världens ackumulerade utsläpp sedan industriella revolutionen. De här utsläppen måste ned, men Europa kan inte ensamt göra allt, därför måste vi fokusera på tre områden:

 

Sänka våra egna utsläpp. EU gör mycket rätt och med strategin "Fit for 55" så är vi närmare att nå våra klimatmål och åtaganden i Parisavtalet än någonsin. Men det finns saker i EU:s klimatpolitik som kan bli bättre. Unionens system för jordbruksbidrag är en sådan. Medan våra svenska bönder till stor del redan gjort sin hemläxa och ställt om sitt jordbruk till att bli mer klimatsmart så fortsätter bönder i andra länder som Polen att odla ineffektivt och klimatskadligt.

Det är orimligt att nästan en tredjedel av EU:s budget, våra skattepengar, går till att subventionera bönder på kontinenten som inte vill ställa om. I┣stället borde vi göra spelplanen mer jämn och se till att ett klimatvänligt jordbruk blir den konkurrensfördel det borde vara. Men det är inte bara genom att minska jordbrukets utsläpp som vi ska ställa om, vi måste också elektrifiera både industrin och transportsektorn, för det krävs mer el.

Sänka hela världens utsläpp. EU är den största gemensamma marknaden på planeten, när EU sluter handelsavtal öppnar man en marknad med 450 miljoner, globalt sett rika, konsumenter. Det här innebär att EU kan ställa krav. Vi kan ställa krav på utsläppsjättar som Kina, USA och Indien. Vill man ha tillgång till vår marknad så ska handelsavtalen vara gröna. Vi kan ställa krav på både sänkta utsläpp vid produktion och transport, ett lyckat exempel på detta är det rykande färska handelsavtal EU precis slöt med Nya Zeeland. 
Vi behöver också fortsätta vara innovativa, genom nya klimatlösningar som kol utan stål kan vi hjälpa hela världen att ställa om.

Fånga in redan utsläppt koldioxid (CO2). Samtidigt som vi minskar våra utsläpp här och nu så måste vi också städa upp det vi redan släppt ut, det gör man genom koldioxidinfångning. Det kan ske på olika sätt, dels i form av naturliga kolsänkor, att låta markägare frivilligt låta sin skog stå i utbyte mot kompensation gör att mer kol binds upp över tid och plockas ut ur atmosfären. Men att bygga mer med trä är också en bra väg framåt då husen som byggs agerar kolsänkor. Utöver de naturliga kolsänkorna behöver vi också teknisk innovation i form av teknologi som kan fånga in CO2 från atmosfären. EU borde definiera tydligt vad negativa utsläpp är och införa ekonomiska styrmedel för att fånga in och långvarigt lagra CO2. 

Den 9 juni nästa år är det val till Europaparlamentet. Då väljer du vilket Europa du vill ha. Alltför länge har konservativa och socialdemokratiska partier fått styra samarbetet men med bristande ambitioner och obefintliga konkreta förslag. När andra partier tvekar kring EU:s roll i omvärlden, så har vi en tydlig vision. EU ska vara världens främsta klimatorganisation.