Företag kan hjälpa nyanlända med språkträning

Elever som läser SFI behöver komma ut i arbetslivet för att komma vidare i sin språkutveckling, skriver Magnus Minh Gustafsson.

Elever som läser SFI behöver komma ut i arbetslivet för att komma vidare i sin språkutveckling, skriver Magnus Minh Gustafsson.

Foto: Jens Alvin

Debatt2021-10-31 21:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetslösheten framför allt bland utrikesfödda är en utmaning som ofta debatteras och skrivs om på ledarplats här i tidningen. Det är en av Eskilstunas utmaningar att stödja kommuninvånare med behov av språkutveckling att snabbare komma i arbete. Vi vet alla att det är viktigt för både för individen som befinner sig i utanförskap och för samhället att alla som kan jobba är i jobb.

Den offentliga verksamheten kan inte stå ensam i att ge språksvaga de förutsättningar som krävs för att skaffa sig kunskaper och erfarenheter för att närma sig den reguljära arbetsmarknaden. Det är en gemensam samhällsutmaning att utveckla den kompetensreserv som finns i Eskilstuna mot anställningsbarhet. En utmaning där vi behöver kroka arm och hjälpas åt. En utmaning vi behöver lösa tillsammans.

Att lära sig svenska och få arbetsmarknadskunskap är viktiga steg för att senare kunna få en anställning. Om integrationen ska snabbas på krävs ett samarbete mellan näringslivet och det offentliga. Du som är företagare i vårt lokala näringsliv har därför en viktig roll för att underlätta för nyanlända att komma närmare arbetsmarknaden.

Hur kan du som företagare göra skillnad? En del av svaret kan vara Språkpraktik. En mycket viktig insats som inte kräver några stora resurser för företaget men som betyder mycket för individen.

Så här går Språkpraktik till: Individer som behöver språkpraktik läser kurser i svenska för invandrare, SFI. Eleverna behöver komma ut i arbetslivet för att komma vidare i sin språkutveckling och för många är det också den första kontakten med svenskt arbetsliv. Språkpraktik innebär konkret att eleven läser svenska på skolan i kombination med några timmars praktik på en arbetsplats ett antal dagar i veckan på en arbetsplats. 

Kunskaper som eleven inhämtar under praktiken bearbetas i klassrummet och de teoretiska kunskaperna från klassrummet praktiseras på arbetsplatsen. Vad som görs på praktiken är inte i fokus, det viktiga är att praktikanten får en möjlighet att använda sitt språk i vardagslika och arbetsplatsförlagda situationer. Mer info om Språkpraktik finns på foretag.eskilstuna.se/sprakpraktik

Sammanfattningsvis tar inträdet på arbetsmarknaden för lång tid och många kommer inte alls in. Så kan vi inte ha det. Utanförskapet ska vi med all kraft bekämpa.

Som företagare kan du göra stor skillnad för individen genom att ta emot en språkpraktikant samtidigt som du bidrar till att stötta integrationen och att på sikt minska arbetslösheten.

Magnus Minh Gustafsson
Förvaltningschef, Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, Eskilstuna kommun