Den 29 mars publicerades min debattartikel Vänsterpartiet ifrågasätter vinst inom offentlig sektor, i vilken jag påtalade min och Vänsterpartiets ståndpunkt i frågan om vinstuttag inom välfärden. En ståndpunkt som Vänsterpartiet gick till val på vilket gör att det knappast kan vara en överraskning för någon utom möjligen för dig Hans-Erik. Varken Fredbäck eller Andrén ser några problem i de stora vinstuttag som görs i dag.
I artikeln uppmanade jag också riksdagen att den 30 mars rösta igenom utbildningsutskottets förslag till att tillsätta en utredning med uppdrag att utvärdera de senaste årens stora skolreformer i syfte att stärka möjligheterna till en likvärdig utbildning, ökad kvalitet och en sammanhållen skola. Till min belåtenhet valde också riksdagen att gå emot regeringen och bifalla utbildningsutskottets förslag.
En utredning ska således påbörjas och jag som vänsterpartist förväntar mig att man i denna utredning tittar på konsekvenserna av de massiva vinstuttag som friskolor i dag gör och att vi inom kort får ett beslut att stoppa dessa precis som i övriga Europa.
I Holland, där man har störst andel friskolor i världen, får man böter om de skattefinansierade skolpengarna går till annat än utbildning. I våra grannländer Danmark och Finland tillåts inga vinstuttag till ägarna och inte ens i England, som till mångt och mycket kopierat den svenska friskolemodellen, tillåter man vinstutdelning till ägarna. För faktum är ju att vinsterna många gånger är ett resultat av en otillräcklig elevhälsa, större grupper och fler outbildade lärare.
Sverige har ett unikt generöst system för riskkapitalbolag att spekulera och göra vinst inom vår skattefinansierade välfärd, varav skola och vård är stora vinstområden i jämförelse med andra branscher. Varför? Jo för att dessa sektorer inte är känsliga för konjunktursvängningar, tillströmningen av nya elever och vårdtagare sker kontinuerligt och kommuner och landsting betalar alltid i tid med dina skattepengar.
I dag dominerar fem skolkoncerner den svenska friskolemarknaden varav fyra ägs av riskkapitalbolag vars affärsidé är att köpa företag, expandera och sälja med vinst efter några år. Och vinst gör de. Hundratals miljoner försvinner varje år i ägarnas fickor, pengar som borde gå till eleverna och personalen.
SKOP:s opinionsundersökning från oktober 2010 visar att 76 procent av de tillfrågade anser att friskolor ska vara skyldiga att återinvestera hela överskott i skolan och endast 18 procent säger ja till vinstutdelning till privata ägare.
Jag tycker därför det är mycket märkligt att Fredbäck kallar mina och majoritetens av svenska folkets åsikter om att stoppa vinstuttag för stolliga. Stolligt är det snarare att som Folkpartiets partiledare Jan Björklund argumentera att ett stopp för uttag av vinster inom skolbranschen i praktiken vore att stoppa friskolor överhuvudtaget. Så här uttrycker sig skolministern i Lärarnas Tidning den 3/10-2010; ”Jag lovar att inte någon skulle vilja starta friskola om inte möjligheten att ta ut vinst fanns”. För mig är det ett märkligt resonemang av skolministern att en skolas största drivkraft är att tjäna pengar. För mig och Vänsterpartiet är drivkraften i skolpolitiken att skapa möjligheter för lärande och kunskap hos trygga och välmående elever.
Maria Forsberg
Ordförande i Vänsterpartiet Eskilstuna