Gå i spetsen för energieffektiva hus

Det är stora skillnader i energianvändning mellan länen, som inte bara kan förklaras av väderförhållanden, skriver Mats Björs.

Det är stora skillnader i energianvändning mellan länen, som inte bara kan förklaras av väderförhållanden, skriver Mats Björs.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2019-06-17 06:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Energianvändningen i sektorn bostäder och service står för nära 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Under de senaste tolv åren har denna energianvändning i stort sett legat still med mindre väderförklarande variationer mellan åren. Sveriges energieffektiviseringsmål innebär i praktiken en absolut minskning i energianvändningen med 20 procent.

Energianvändningen i Sveriges flerbostadshus var i snitt 13,5 megawattimmar (13 500 kilowattimmar) per lägenhet under 2017, vilket motsvarar 940 000 megawattimmar för Sörmlands totala bestånd av flerbostadshus. Enligt Swedisols senaste energieffektiviseringsindex minskar nu denna energianvändning i Sveriges flerbostadshus i en takt som möjliggör för sektorn att nå sin beskärda del av energieffektiviseringsmålet.

Det är bra, men samtidigt tyder nu mycket på att detta mål inte är tillräckligt ambitiöst satt för att klara klimatomställningen till 2045. Vår bedömning är att sektorn bostäder och service måste minska den absoluta energianvändningen med hela 50 procent tills dess. I Sörmlands bostäder motsvarar det cirka 470 000 megawattimmar.

Indexet visar på stora skillnader i energianvändning mellan länen, som inte bara kan förklaras av väderförhållanden. Bostädernas energianvändning i Västernorrland är exempelvis lägre än i Kronoberg och Blekinge. Med andra ord kan mycket åstadkommas genom lokala fastighetsägares drivkrafter och ambitioner.

Just nu arbetar Energimyndigheten och Boverket med en renoveringsstrategi i syfte att minska energianvändningen i byggnader. Men för att den ska kunna ha maximal effekt måste Boverket och Energimyndigheten inse att det krävs krafttag för att minska energiåtgången i bostadssektorn i den omfattning som klimatet kräver. Bland annat bör den innehålla en skärpning av Boverkets byggregler och nya styrmedel.

Nu bör Sörmlands kommuner och fastighetsägare gå i spetsen för energieffektiva byggnader. Dels genom att satsa på energieffektiviserande renoveringar, dels genom att trycka på berörda myndigheter för en skarp renoveringsstrategi som innehåller de rätta verktygen för att öka energieffektiviseringstakten.

Läs mer om