Landstinget har prioriterat resurser för satsningar på tågtrafik på Svealandsbanan, Sörmlandspilen och Nyköpingsbanan. Åsa har också personligen agerat gentemot andra centrala aktörer för att förbättra kvalitén på tågtrafiken.
Många kommuner i Sörmland är helt beroende av goda tågförbindelser till Stockholm. Utan en frekvent och stabil tågtrafik går det inte att bo i Sörmland och arbeta i Stockholm. Ingen har undgått problemen de senaste vintrarna. Dessvärre är det inte bara väder som är utmaningen för den som tar sig an uppgiften att skapa en god tågtrafik för sörmlänningarna.
Ansvarsfördelningen för tågtrafiken är fördelad på en rad olika aktörer. Jag gör nu ett försök att redogöra för vilka och dess olika roller.
Länstrafiken Sörmland AB upphandlar trafik genom det samägda bolaget Mälab som ägs av Stockholms, Upplands, Västmanlands lokaltrafik och Länstrafiken Örebro. Mälab har tecknat avtal med SJ, TiM-avtalet, som reglerar samarbete. Mälab har därutöver upphandlat trafik av SJ. Sörmlands kommuner och landsting har finansierat räls och stationer i Sörmland. Trafikverket ansvarar för underhåll och drift av järnvägen med tillhörande signalsystem och informationssystem. Jernhusen, ett statligt företag, och Länstrafiken Sörmland ansvarar för skötsel av stationer. SJ är en operatör som både planerar tidtabeller, sätter biljettpriser, tillhandahåller fordon och marknadsför trafikutbudet. Trafikverket har även uppdrag att tilldela tåglägen till operatörer på de olika banorna.
Många kockar. Dessa aktörer ska samspela för att sörmlänningens vardag ska kunna fungera. De olika aktörerna har dock inte odelat intresse för just sörmlänningens vardag. Alla slits mellan krav från olika håll. Staten ska ha vinstutdelning av SJ. Trafikverket ska klara sig på mindre resurser och inom verket ryms ansvar för även flygplatser och vägar. Mälab består av olika länsrepresentanter som ibland drar åt olika håll.
För att sörmlänningens intressen ska värnas behövs en stark aktör. Min erfarenhet säger mig att det behöver vara en aktör som både har ansvar, pengar och handlingskraft. För Sörmlands del är det endast landstinget som kan klara den uppgiften.
Jag har själv haft en central roll som ordförande för Länstrafiken Sörmland AB. Då Länstrafiken inte har egna resurser utan hela tiden behöver be ägarna om pengar har min förhandlingsposition försvagats. Det har heller inte underlättat att pengarna har behövt hämtas från upp till tio olika ägare, Landstinget och länets nio kommuner.
När nu lagstiftningen inom kollektivtrafiken ska förändras behöver Sörmland passa på att förbättra sin position. Genom att låta landstinget få fullt ansvar för kollektivtrafiken, och då inte minst tågtrafiken, kan Sörmlands ställning stärkas. Det kan vara oroande för en kommun att lämna över ansvar till landstinget men för sörmlänningen är det otvivelaktigt den rätta vägen att gå.
Som avgående ordförande för Länstrafiken Sörmland och nybliven kommunpolitiker i Eskilstuna vill jag uppmana Sörmlands kommuner att visa tillit till Landstinget och ge Åsa Kullgren mandat att agera för sörmlänningens bästa.
Med ett engagerat och ekonomiskt starkt landsting kan tågtrafiken utvecklas och sörmlänningens vardag underlättas.
Magnus Johansson (MP)
Avgående ordförande Länstrafiken Sörmland
Kommunalråd Eskilstuna kommun