Det blev Örnsköldsvik som tog hem första priset när utmärkelsen ”Sveriges Friluftskommun 2011” delades ut på Tankesmedjan för friluftsliv i Stockholm den 24 mars. Förutom äran består priset av 50 000 kronor som ska användas till friluftsliv i kommunen. Förra året var Sundsvall i topp.
Bakom initiativet står Naturvårdsverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening, Svenskt Friluftsliv och Svenska Ekoturismföreningen. Rankningen baseras på en enkät som i år besvarades av 267 av landets 290 kommuner. I Södermanland svarade åtta av nio kommuner. Länets näst bästa friluftskommun blev Katrineholm på plats 112 av 290, medan tredje bästa var Eskilstuna på plats 122.
Att vara i naturen förebygger ohälsa, minskar stressnivåer och kan dessutom överbrygga sociala klyftor. Ett tillgängligt och attraktivt friluftsliv bidrar också till en ökad förståelse för vikten av att värna miljön. På köpet kan hållbar regional tillväxt åstadkommas. Vi svenskar spenderar nära 100 miljarder kronor på friluftsliv varje år.
Just tillgängligheten till naturen är en förutsättning för ett aktivt friluftsliv. I synnerhet gäller det för grupper som av något skäl har begränsade möjligheter att ta sig ut. Det kan exempelvis handla om barnfamiljer med ansträngd ekonomi, människor med funktionsnedsättningar eller personer med utländsk härkomst och därför begränsad kännedom om landskapet.
Sverige har nu för första gången etablerat en sammanhållen friluftslivspolitik. Propositionen ”Framtidens friluftsliv”, som antogs av riksdagen förra året, har som övergripande mål att naturen ska vara tillgänglig för alla. Kommunerna har en nyckelroll i detta arbete.
Den nya undersökningen av landets kommuner har fokuserat på tre områden: planer för friluftsliv, information och samarbeten samt aktiviteter inom friluftsliv. Sammantaget ger resultatet en god indikation på hur strukturerat och ambitiöst kommunernas friluftslivsarbete är.
På det hela taget visar undersökningen på stora variationer mellan landets kommuner.
Exempelvis har nio av tio säkerställda friluftsområden men bara varannan har minst en person som arbetar med friluftslivsfrågor. 13 procent av kommunerna har en politiskt antagen friluftsplan, en andel som vi hoppas och tror ska växa framöver.
Ett flertal myndigheter har påbörjat en samordning för att tillsammans med organisationer och näringsliv göra friluftslivet bättre och mer tillgängligt. Södermanlands kommuner gör redan i dag viktiga insatser på området – nu hoppas vi att de vill delta i arbetet med att lyfta och stärka friluftslivet ytterligare!
Maria Ågren
generaldirektör Naturvårdsverket
Ulf Silvander
generalsekreterare Svenskt Friluftsliv
Ulf Lovén
ordförande Svenska Ekoturismföreningen
Leif Nordström
ordförande Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening