I Är blir det svÄrare att vara kriminell i Eskilstuna

I Eskilstunas budget 2024, lÀgger vi 59 miljoner kronor pÄ trygghetsfrÀmjande och brottsförebyggande arbete, skriver kommunalrÄdet Jari Puustinen.

I Eskilstunas budget 2024, lÀgger vi 59 miljoner kronor pÄ trygghetsfrÀmjande och brottsförebyggande arbete, skriver kommunalrÄdet Jari Puustinen.

Foto: Joachim Sorbe

Debatt2024-02-24 05:25
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Under mĂ„nga Ă„r nu har vi sett en förskrĂ€cklig utveckling av grovt vĂ„ld, inte minst i Eskilstuna. VĂ„r stad har verkligen varit hĂ„rt utsatt dĂ€r flera har mist livet och blivit skadade i skjutningar och annat grovt vĂ„ld. VĂ„ldet skadar Ă€ven oskyldiga mĂ€nniskor och skadar Eskilstuna pĂ„ fler Ă€n ett sĂ€tt. 

Trots detta finns det flera skĂ€l till hoppfullhet och en tro pĂ„ framtiden. Vi har sĂ„ mĂ„nga fler ute i samhĂ€llet som varje dag göra allt de kan för att vĂ€nda den negativa utvecklingen. Poliser, lĂ€rare, socialsekreterare och Ă„klagare kĂ€mpar i sina arbeten för att medverka till att vi ska börja se ljuset i tunneln. 

Moderaternas och regeringens plan Ă€r tydlig: vi ska slĂ„ hĂ„rt mot det grova vĂ„ldet, strypa den kriminella ekonomin och bryta rekryteringen av barn och unga. I botten ligger historiskt stora resursförstĂ€rkningar till rĂ€ttsvĂ€sendet, frĂ„n 69 till 90 miljarder kronor mellan 2023–2026.

Sedan regeringen tilltrĂ€dde har stora resurser satsats och mĂ„nga beslut har fattats för att pĂ„ riktigt Ă„terupprĂ€tta tryggheten i Eskilstuna och Sverige. Stora förĂ€ndringar och nya effektiva verktyg har införlivats för att brottsbekĂ€mpningen ska kunna komma framĂ„t. Även polisen med en ny polisledning har fĂ„tt ett tydligt förĂ€ndringsuppdrag som bland annat handlar om ökad lokal polisnĂ€rvaro. Och i stort sett Ă€r alla reformer i Tidöavtalet igĂ„ngsatta.

Även lokalt i Eskilstuna fortsĂ€tter majoriteten att satsa stora resurser pĂ„ förebyggande arbete. I budgeten för i Ă„r, 2024, lĂ€gger vi 59 miljoner kronor pĂ„ trygghetsfrĂ€mjande och brottsförebyggande arbete.

Under Ă„rets sex första mĂ„nader kommer vi att kunna se resultatet av det arbete som har gjorts och som nu ger fler verktyg till rĂ€ttsvĂ€sendet sĂ„ de kan se till att det bli svĂ„rare och svĂ„rare för var mĂ„nad som gĂ„r att vara kriminell i Eskilstuna och i resten av landet. 

I januari trĂ€dde lagen om dubbla straff för grovt vapenbrott i kraft. Det innebĂ€r att minimistraffen för den som hanterar vapen eller sprĂ€ngmedel dubblas, frĂ„n tvĂ„ Ă„rs fĂ€ngelse till fyra Ă„r. 

I februari införlivas vistelseförbud. Polisen ges möjlighet att förbjuda gĂ€ngkriminella frĂ„n att vistas i ett visst omrĂ„de för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt förhindra brott. 

I mars kommer polisen att kunna införa en sĂ„ kallad sĂ€kerhetszon (visitationszoner) inom ett visst omrĂ„de och under en viss tid för att kunna söka efter vapen och andra farliga föremĂ„l. Även detta i förebyggande syfte.

 I april fĂ„r polisanstĂ€llda stĂ€rkt skydd. Poliser som arbetar i fronten mot de kriminella nĂ€tverken ska kunna signera beslut och handlingar med annat Ă€n eget namn. 

I maj blir vrĂ€kning av kriminella verklighet. Det ska bli lĂ€ttare att sĂ€ga upp hyresgĂ€ster som har begĂ„tt brott, bland annat pĂ„ grund av brottslighet som skapar otrygghet för andra boende. 

I juni fĂ„r rĂ€ttsvĂ€sendet ökade möjligheter att ta brottsvinster. Det innebĂ€r att rĂ€ttsvĂ€sendet ska kunna ta oförklarade kontanter och lyxartiklar som inte stĂ„r i rimlig proportion till en persons legitima inkomstkĂ€llor. 

I juli tillÄts fler preventiva tvÄngsmedel, bland annat hemlig rumsavlyssning och husrannsakan för att förhindra allvarlig brottslighet som begÄs till exempel inom kriminella nÀtverk.

Ni ser ju, Tidöpartierna ligger inte pÄ latsidan. Vi arbetar för att kunna ge rÀtt verktyg och möjligheter för alla som arbetar för ett tryggare Eskilstuna och ett tryggare Sverige. Mer arbete ÄterstÄr för att Ästadkomma en förÀndring men vi kommer inte att ge upp hoppet om att vÀnda den hÀr utvecklingen!

Jari Puustinen
KommunalrÄd (M) Eskilstuna