Och visst har hans vision lyckats, inte bara vad gäller freden.
Det råder för första gången öppenhet i en hel region inom områdena arbetsmarknad, migration och handel. Det ekonomiska samarbetet som gett EU en ledande position särskilt inom handel har även resulterat i en spiraleffekt som gjort Europeiska Unionen till en normspridare för demokratisering.
Utvidgningen av EU är central för att nå ännu större påverkansmöjligheter i vår omvärld. Ett exempel på EU:s goda krafter finns i Serbien som nu börjat förhandla med Kosovo i hopp om ett framtida medlemskap.
Men stora utmaningar väntar. En är klimatfrågan. Sverige har kommit långt men då vi endast står för 0,2 procent av de globala utsläppen gör vår insats liten skillnad. Vi måste använda vårt inflytande i EU för att påverka klimatarbetet. En långsiktig klimatstrategi bör vara nummer ett på agendan.
En annan utmaning är det ekonomiska läget. Arbetslösheten är fortfarande hög i många medlemsländer och i jämförelse med flera utvecklings- och tillväxtländer halkar vi efter vad gäller tillväxt. Enligt EU-kommissionen skulle ett effektivare regelverk kring export och import kunna öka BNP med 1,8 procent. Det är av högsta betydelse för Sverige eftersom 70 procent av vår handel sker inom EU. Men förbättringar av den inre marknaden räcker inte.
För att EU ska uppnå ekonomisk tillväxt och en minskning av arbetslösheten krävs krafttag även på nationell nivå. Vi ser nu hur till exempel Storbritannien visar intresse för Alliansens genomförda reformer för att rädda den brittiska ekonomin. Vi sprider gärna våra erfarenheter för att fler ska föra en ansvarsfull politik med sunda offentliga finanser.
Precis som Schuman visste redan 1950 är vi övertygade om att alla gynnas av samarbete för fred, stabilitet och för miljön.
Walburga Habsburg Douglas
Peder Wachtmeister
Riksdagsledamöter Sörmlands Län (M)