I höst ska trafiksäkerheten öka vid Hammarbykorset, alltså korsningen där väg 952 och Mälarvägen möts. På längre sikt ska korsningen byggas om till en cirkulationsplats. Men redan i höst ska flera mindre åtgärder göra korsningen säkrare. En del anser att det borde gå snabbare och ifrågasätter nyttan av de tillfälliga åtgärderna.
Vi är företrädare för transportsystemet på nationell, regional och lokal nivå. Vi delar en glasklar målsättning - det ska vara säkert att röra sig i trafiken. Varje allvarlig olycka är en hemsk tragedi. De vägförbättringar som vi gör ska leda till ökad trafiksäkerhet. Cirkulationsplatser är ett mycket effektivt sätt att minska de allvarliga olyckorna.
Fyrvägskorsningar är generellt riskfyllda. Hammarbykorset är en av dessa och den har diskuterats ur säkerhetsperspektiv. Samtidigt finns det alltid större behov än resurser och det behövs tuffa prioriteringar utifrån samhällsekonomiska beräkningar. Det har hänt mycket på 10-15 år i området. Stor inflyttning har lett till ökade trafikmängder och därmed en förändrad situation i Hammarbykorset. Det ligger till grund för vårt gemensamma beslut att bygga om korsningen nu, istället för tidigare.
Innan man kan sätta spaden i marken för att bygga en cirkulationsplats måste det finnas en vägplan. Den visar hur vägen ska utformas och vilken mark som behövs. Att ta fram en vägplan är en viktig demokratisk process som är svår att forcera eftersom alla ska få chansen att tycka till om föreslagna åtgärder. Först efter överklagandetid och när planen vunnit laga kraft kan vi börja bygga. Självklart kommer vi att arbeta skyndsamt och om processen löper smidigt så innebär det att bygget kan ske tidigare.
Redan nu i höst ökar säkerheten i Hammarbykorset. Som vid många landsvägskorsningar är det ett problem att trafikanter håller för hög hastighet och inte uppmärksammar korsningen tillräckligt. Men trafiksystemet ska stötta alla som rör sig i trafiken. I höst bygger vi bland annat refuger, smalnar av vägen och sätter upp cykelfållor. Det gör korsningen lättare att upptäcka och det blir intuitivt att sänka hastigheten. Även om de tillfälliga åtgärderna kostar 2,5 miljoner kronor visar beräkningarna att vi kan ”räkna hem” dem, alltså att de är lönsamma för samhället. För rätt hastighet räddar liv. Vi vill bidra genom ett transportsystem som gör det lätt för trafikanterna att göra rätt.
Einar Schuch
Regional direktör, Trafikverket region öst
Monica Johansson
Regionstyrelsens ordförande, Region Sörmland
Jimmy Jansson
Kommunstyrelsens ordförande, Eskilstuna kommun