Detta inlägg är ingen kampanj mot bilen i sig, bara en antydan om att den i vissa sammanhang kan medföra problem. Detta brukar väcka motargument i stil med: att människor måste ju få ihop livspusslet; att biltrafiken är en förutsättning för levande innerstäder; att ett bilfritt centrum bara fungerar i en storstad; att folk på landsbygden inte har något alternativ. Förutom det sistnämnda kan övrigt ifrågasättas.
En av miljövinsterna med att bo i tätort är faktiskt att det borde vara möjligt att klara sig utan bil. Här har våra politiker ett ansvar för att ge oss bra alternativ.
Enligt Trafikverket är hälften av alla bilresor kortare än 5 km och i tätort är ca 80% kortare än 3 - 4 km. I många fall handlar det om att skjutsa barn till skola eller fritidsaktiviteter. I Eskilstuna uppges 17% av bilresorna vara under 1 km, vilket måste innebära att många innerstadsbor bidrar till att korka igen gatorna. Härtill bidrar också genomfartstrafiken trots att den i många fall skulle kunna använda yttre trafikleder.
Lyssnar man på debatten i KF verkar lösningen hos flertalet partier vara att bilköerna ska minskas genom förbättrad framkomlighet. Eskilstuna kommun är duktiga inom flera miljöområden vilket inte får ursäkta otillräckliga ambitioner vad gäller trafiken. Att den sista fossildrivna bilen slutar rulla inom några decennier (redan 2030 om MP får bestämma) är bättre sent än aldrig och heller inget argument för att upprätthålla dagens bilberoende. Kanske är det signifikativt för gamla industristäder att prioritera bilarnas framkomlighet.
Med jämna mellanrum klagas det på att externa köpcentra drar bort trafik från innerstäderna vilket
anses vara till förfång för centrumhandeln. I en artikel i EK nyligen uttrycker en ekonomiprofessor bekymmer härför. Men de flesta kommuninvånare bor inte inne i stan, så varför ska de då in dit och veckohandla eller köpa annat som nödvändigtvis kräver bil.
Å andra sidan kan staden erbjuda mycket annat: nöjen, kultur, näringsställen, fackhandel, diverse tjänster. I flertalet fall krävs inte bil, åtminstone inte ända in i city. Istället kan frekvent kollektivtrafik mata folk, inklusive arbetspendlare, från och till infartsparkeringar.
I allt fler städer, inte bara i storstäder, prioriterar man nu andra transportsätt framför bilen. Dessa städer kommer att vara framtidens vinnare eftersom de erbjuder ökat livsutrymme för både boende och besökare och Eskilstuna bör vara en av dessa.
Jan Bergsten