Kamp mot djupt rotade normer

Jag har länge aktivt arbetat mot förtryck i många former, dels partipolitiskt och nu på senare år även partipolitiskt obundet. Det senare arbetet har skett genom RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter – för att motverka förtryck av HBT-personer (homo- och bisexuella samt transpersoner). Ett naturligt val då jag själv identifierar mig som HBT-person.

Debatt2011-03-12 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om Sverige har kommit långt i kampen mot förtryck av HBT-personer, så kämpar vi fortfarande med djupt rotade normer i samhället och föreställningar om hur vi förväntas vara beroende av vilken könstillhörighet samhället tillskriver oss eller vem vi förväntas förälska oss i och leva med. Dessa normer och föreställningar, som både begränsar oss och tvingar oss att ständigt förklara och försvara oss, utsätts vi ofta för genommedvetna och omedvetna handlingar. Som grupp osynliggörs vi även väldigt ofta. Detta är ännu mer destruktivt, för finns inte vi finns heller inte förtrycket av oss och vice versa.

I egenskap av ordförande för RFSL Eskilstuna har jag mött och möter ännu i dag HBT-personer med olika kulturer, religioner, åldrar och bakgrunder. Dessa möten har stärkt mig oerhört och gett mig inblick i den individuella och kollektiva problematik som många brottas med inför sin ”komma-ut-process” för att bli accepterade för den man är, ofta av nära och kära. Det har även gett mig ännu mer drivkraft att fortsätta kämpa för ett jämställt samhälle för mig och andra HBT-personer.

Min grundideologi är socialistisk och jag har fram till valet 2006 verkat inom Socialdemokraterna, vars religiösa systerorganisation är Broderskapsrörelsen.

Mellan bägge manifesten för Broderskapsrörelsens grenar för de kristna å ena sidan och de muslimska socialdemokraterna å andra sidan finner man stora skillnader när vi talar om kampen mot förtryck av HBT-personer.

I det ena manifestet nämns överhuvudtaget inte kampen mot detta slags förtryck eller förtryck på grund av sexuell läggning, vilket jag tycker är olyckligt och gör mig besviken eftersom Socialdemokraterna på många sätt förtjänstfullt har kämpat för ett mer jämställt samhälle där även HBT-personer får plats.

På ett grundläggande sätt är synliggörandet av ett förtryck en förutsättning för att också kunna motverka det. Det kan väl inte vara så att förtryck av personer på grund av sexuell läggning är en mindre aktuell fråga eller rentav en ickefråga för somliga beroende på om man är kristen eller muslimsk socialdemokrat?

ELIAS CATAÑO
Ordförande RFSL Eskilstuna

Läs mer om