Kärnkraft är inte framtiden

Tysklands beslut att avveckla kärnkraften är glädjande men inte helt överraskande. Kärnkraften har varit en plågsam sten i skon för den tyska politiken ända sedan 70-talet.

Debatt2011-07-09 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även de som sagt sig stå för enväldigt positiv syn på kärnkraftens framtid har givetvis inte varit helt opåverkade av debatten om riskerna, kostnaderna och avfallshanteringen. Fukushima blev den droppe som till slut fick bägaren att rinna över.

Tyskland har nu beslutat att alla kärnkraftverk ska avvecklas inom tio år. Det gör stor skillnad för utvecklingen av förnybart när en så stor industrination gör bedömningen att kärnkraften bör avvecklas. Om Tyskland kan så kan länder som Sverige också.

Den svenska alliansregeringens ståndpunkt börjar se alltmer extrem ut i ett globalt perspektiv. Medan kärnkraften efter Fukushima ifrågasätts i de flesta industriländer håller Alliansen benhårt fast vid sin idé om att ersätta gammal kärnkraft med ny.

Tyskland avvecklar, Italien har lagt ett moratorium på ny kärnkraft, Japan deklarerar att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och i USA ska man genomföra en storsäkerhetsundersökning av alla 104 reaktorer.

Sverige bedöms ha bättre geografiska förutsättningar för 100 procent förnybar energi än flertalet länder. Att den svenska regeringen vill tillåta ny kärnkraft baseras därmed inte på faktiska möjligheter utan på en politisk låsning. När den svenska regeringen ändå säger sig vara orolig för att kolkraften i Tyskland nu kommer att öka så föreslår Miljöpartiet att regeringen hjälper Tyskland och ställer om svenska Vattenfalls investeringar i kolkraft i landet till förnybar produktion.

Vattenfall är den största ägaren av kolkraft i Tyskland och planerar dessutom nästa år att öppna ett ännu ett nytt kolkraftverk i tyska Moorburg. Det går inte att satsa på både förnybart och kärnkraft på samma gång, det har Tyskland insett.

Den svenska regeringen har valt en annan väg och ger oklara besked kring vilken energi man vill se i framtiden. Detta är olyckligt och sänder helt fel signaler till elproducenter, industri och konsumenter. Det skapar därmed en olycklig passivitet som kostar oss tid. Även regeringspartierna uttrycker numer att kärnkraften inte är framtidens energikälla utan ett nödvändigt ont.

Nu kvarstår bara att finna enighet kring att kärnkraften inte behövs därför att de förnybara energislagen i dag producerar el som är mer konkurrenskraftig.

Till slut handlar energifrågan om ifall Sverige ska satsa på den energikälla resten av världen nu ratar eller det världen efterfrågar. Det har under många år avvecklats fler kärnkraftverk i världen än det byggts nya samtidigt som vind- och solenergi är det som växer snabbast.

Framtiden gynnar inte de länder som längst höll kvar vid kärnkraften utan dem som satsat på framtidsinriktad energi.

Gunvor G Ericson (MP)
Riksdagsledamot Sörmland

Lise Nordin (MP)
Energipolitisk talesperson och riksdagsledamot Göteborg

Läs mer om