Nyligen lämnade de samverkande myndigheterna på central nivå över utvärderingen och slutrapporten om försöksverksamheterna om Barnahus till regeringen. Rapporten visar bland annat att barnen genom Barnahus fått ett bättre bemötande, bättre stöd i rättsprocessen och bättre psykosocialt stöd i den inledande fasen av utredningen. Mycket talar också för att samverkan mellan berörda myndigheter blivit mer effektiv tack vare Barnahusen.
Vi är övertygade om att de utsatta barnen i Eskilstuna tack vare Barnahuset fått ett bättre bemötande och stöd samt att myndighetssamverkan är bättre.
Nu är det dags att ta nästa steg. Vår utgångspunkt är att Barnahuset ska vara till för alla barn under 18 år som utsatts för våld eller sexuella övergrepp. Även barn som bevittnat våld i hemmet ska inkluderas. Men vi tycker att det också är viktigt att Barnahuset är kvalitetssäkrat.
Därför uppmanar Rädda Barnen i Eskilstuna våra ansvariga politiker att ta initiativ till ett sådant arbete. Vi ser några faktorer som viktigare än andra:
Samverkan under ett tak
På Barnahuset ska de myndigheter som samarbetar kring ett barn som misstänks vara utsatt för brott vara representerade och samarbeta som ett team.
Samverkansavtal mellan myndigheter
Myndigheterna som samverkar ska ha skrivit ett skriftligt avtal som reglerar samverkan.
Samrådsmöten som ett nav i verksamheten
En fast samrådsgrupp kan bestå av samordnare från Barnahuset, polis, åklagare, socialtjänst, BUP och barnläkare. Gruppen används för att samordna och planera insatserna från de berörda myndigheterna kring ett barn.
Samordning av barnintervjuer med hjälp av medhörning
Förundersökningen ska ledas av åklagaren. Åklagaren ska i regel närvara på det lokala Barnahuset när polisen intervjuar barnet och följa samtalet via medhörning. Även socialtjänsten följer polisens intervju via medhörning.
Barnintervjuer utförs skyndsamt och av specialutbildad personal
Förundersökningar av allvarliga brott mot barn ska handläggas särskilt skyndsamt. Det är önskvärt att barnförhör hålls senast två veckor efter polisanmälan Förhör utförs av specialutbildad personal.
Krisbemötande och ett första krisstöd
De personer som ansvarar för krisstödet bör ha adekvat utbildning. Krisstöd bör erbjudas barn, föräldrar och syskon, samt vid behov även den utvidgade familjen.
Möjlighet till fortsatt krisbehandling eller annan behandling/utredning de behöver
Bedömning av fortsatt behandlingsbehov bör barn- och ungdomspsykiatrin utföra. Det innebär att BUP måste finnas närvarande i Barnahuset. Målet är att barn och familj ska uppfatta det som en obruten vårdkedja.
Läkarundersökning
Rättsläkare och barnläkare erbjuder tillsammans rättsmedicinsk undersökning av utsatta barn på Barnahuset.
Dessa punkter ser Rädda Barnen som förutsättningar för att kunna tillgodose våldsutsatta barns rättigheter på ett godtagbart sätt. Vi vill att kommunen tar hänsyn till dessa i Barnahusets fortsatta utvecklingsarbete.
Anna Bergfors Fall
ordförande Rädda Barnen Eskilstuna