Landstinget måste ta ansvar för patienten

För tredje gången har Moderaterna i landstinget presenterat sin skuggbudget före majoriteten, något som är väldigt ovanligt i Sverige.

Debatt2011-06-07 06:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi moderater vill stärka patientens ställning. Vi vill införa vårdlotsar som ska kunna hjälpa våra mest sjuka genom sjukvårdskedjan, något som leder till bättre tillgänglighet och effektivare vård.

I dag kan en patient få kallelse till provtagning i Katrineholm och tid för återbesök i Nyköping på samma klockslag eftersom vården inte är samordnad. Med en vårdlots slipper man sådana missar i systemet – tidsbokningen blir effektivare men framför allt blir det enklare för den enskilda patienten.

En vårdlots ska också vara ett stöd för patienten att få rätt vård. Man ska inte behöva lita till anhöriga som driver på för att man ska få den vård man behöver. Det är inte en jämlik och rättvis vård. Vi vill i stället att alla de mest sjuka ska kunna få stöd av en vårdlots som hjälper till att samordna vården.

Vi vill också förenkla den inledande kontakten med vården. Vi vill göra det enklare att hitta rätt och boka besökstid. Det är dags att slopa landstingskatalogen med över tusen telefon- och faxnummer och i stället fokusera på ett nummer – 1177.

Dit skall man kunna ringa för att få tips och råd om egenvård, boka tid på sin vårdcentral eller direkt hos specialist. Med en enkel ingång till vården blir det lättare för de mest sjuka att få rätt till vård och att få rätt vård. Ring 1177 så hjälper de dig rätt.

I dag regleras vården av ett antal skyldigheter som landstinget ska uppfylla. Men vad händer om landstinget inte lever upp till dem? Inget. Vi vill i stället förse patienterna med ett antal rättigheter som de egentligen borde ha redan i -dag men som landstinget inte respekterar.

Vi vill att landstinget ska respektera patientens rätt att vara delaktig i besluten kring den egna vården och att landstinget ska respektera patientens rätt till integritet och ett värdigt bemötande. Vi vill också att landstinget ska respektera patientens rätt till trygg och säker vård. Ingen ska vara orolig för att skadas i vården.

All vård ska på sikt vara baserad på vetenskapliga rön. I Sörmland skadas årligen 3 000 personer i vården, och 120 av dem avlider. Den som i dag skadas har mycket stora svårigheter att få upprättelse från landstinget. Det här är bara några av de rättigheter vi vill införa. Patientens ställning måste bli starkare.

Vi vill inrätta en patientombudsman som ska hjälpa de patienter som har fått sina rättigheter kränkta. Patientombudsmannen ska kunna hjälpa till med att ta ett ärende till patientnämnden, till domstol eller hjälpa till med anmälningar till Socialstyrelsen. Vården måste utgå från ett ansvar för patienten.

Vi moderater inser samtidigt att vår främsta resurs är personalen. Landstinget måste ha ett ledarskap som är tillåtande – där personalen har inflytande över sitt arbete och sin arbetsplats. Chefer ska rekryteras tack vare sina goda ledaregenskaper och inte på medicinska meriter.

Moderaterna vill att personalen ska ha ännu bättre möjligheter till tjänstledigt för att pröva annat arbete eller för studier. Vi vill skapa en arbetsmiljö dit våra anställda vill återvända med förnyade och fördjupade kunskaper som den sörmländska vården kan dra nytta av.

Att stärka patientens ställning är att ta ansvar för den sörmländska vården. Vi moderater har både visionen och de konkreta förslagen för hur det ska gå till.

Magnus Leivik (M)
Landstingsråd

Gustaf Wachtmeister (M)

Läs mer om