I fem månader har moderaterna – som enda politiska parti – varnat för att ekonomin är sämre än vad rapporterna visat på sista raden. Underskottet är nämligen strukturellt där kostnaderna vida överstiger intäkterna.
Det styrsystem som infördes 2008 under ledning av den förra majoriteten skrotades ganska omgående efter maktskiftet i augusti samma år. Ett ganska odramatiskt beslut visade sig bli ett strategiskt misstag som nu kostar åtskilliga miljoner att reda upp.
Ett effektivt styrsystem är avgörande för att omedelbart identifiera när ekonomin kärvar. Det är en förskräcklig tur att det inte är landstinget som har monterat motorn i min bil. Varningslamporna skulle aldrig blinka. Och det skulle sitta en politisk kommitté i baksätet och deklarera att det aldrig finns ett lämpligt tillfälle för service.
Låt mig förklara närmare. I november 2009 beslutade landstinget att sjukvården skulle få ett extra bidrag på 85 miljoner år 2010 och ett bidrag på 40 miljoner år 2011. Man visste alltså redan hösten 2009 att man skulle få 45 miljoner mindre i år. Ändå vidtogs inga åtgärder.
I september 2009 beslutades att ett antal distriktssköterskor som arbetade i hemsjukvården skulle överföras från landstinget till kommunerna. En skatteväxling på 90 miljoner gjordes därför vid årsskiftet 2009/10. Det visade sig dock snabbt i början av 2010 att det var färre anställda som gick över till kommunerna än planerat.
Sjukvården förlorade 90 miljoner i intäkter men bara drygt 50 miljoner i kostnader. Detta borde den ekonomiska uppföljningen uppmärksammat och chefer och politiker borde ha fattat beslut senast förra sommaren. Så skedde inte. Tvärtom beslutade majoriteten att avsluta räddningspaketet i förtid.
Detta visade sig vara det andra strategiska misstaget. I november var det dags att anta en budget för 2011.
Moderaterna fick massiv kritik för att vi föreslog ett antal besparingar men majoriteten medgav till sist att sjukvården behöver spara 85 miljoner. Ekonomin försämras hela tiden. Men några beslut fattar majoriteten aldrig i sin budget. Det är det tredje strategiska misstaget.
I stället beskriver majoriteten landstingets ekonomi som ”stabil och ljus”. Det är ganska långt från verkligheten och förklarar majoritetens passivitet. När så den senaste prognosen från ekonomikontoret presenterades togs den emot helt utan reaktioner. Då är budgetunderskottet uppe i 216 miljoner. På sex månader har underskottet tiofaldigats.
Det är först när moderaterna den 22 mars föreslår i nio punkter att man måste vidta åtgärder som majoriteten vaknar. Samtidigt som man säger sig söka samarbete över blockgränserna så avslås våra förslag i sin helhet. Majoriteten beslutar att en åtgärdsplan ska finnas i juni. Då kan beslutas tas i fullmäktige först den 25 oktober.
Hade man förmått tolka de signaler man fick skulle sjukvården ha skonats från hundratals miljoner kronor i besparingar med allt vad det innebär för patienter, anhöriga och personal.
Vi tänker fortsätta att ta ansvar genom att peka på möjliga beslut. Vi har därför presenterat 67 förslag för att få en bättre ekonomi och mer effektiv styrning. Vi hoppas att majoriteten bejakar dessa så att Sörmland kan undvika ytterligare en skattehöjning.
Magnus Leivik (M)
Gruppledare