Landstinget har inte ett prognostiserat underskott på 250 miljoner kronor, det är hälso- och sjukvården som beräknas hamna på ett underskott i den nivån. När denna majoritet tog över efter den moderatstyrda majoriteten 2008 låg däremot landstingskoncernens beräknade underskott på just 250 miljoner kronor – landstinget har aldrig varit så illa ute som när Leivik och hans kamrater lämnade över den ekonomiska saneringen till oss att hantera.
Landstingets underskott för 2011 beräknas hamna på 100 miljoner kronor om inga åtgärder vidtas. Det tar vi på största allvar. Landstingsledningen arbetar intensivt med att få ordning på landstingets ekonomi. Vi har redan fattat beslut om 55 miljoner kronor i besparingar. Delar av detta ärende slutbehandlas av landstingsfullmäktige 19 april.
Länssjukvårdsnämnden har tagit fram en åtgärdsplan för en ekonomi i balans, den syftar till att anpassa kostnadsnivån för att uppnå en långsiktigt stabil utveckling för den sörmländska hälso- och sjukvården. Mot bakgrund av detta blir det minst sagt märkligt när Leivik påstår att inga åtgärder vidtagits.
Skillnaden i inställning mellan Leivik å ena sidan och hans moderata partikamrater i Länssjukvårdsnämnden å andra sidan är avgrundslik. När Leivik har fullt upp med att raljera väljer hans partikamrater i nämnden att agera konstruktivt genom en saklig diskussion där det gemensamma ansvaret för landstinget står i fokus.
Det blir allt mer tydligt att Leiviks verklighet är fjärran från den som landstingets personal varje dag har att hantera. Medicinkliniken på Mälarsjukhuset har under 2011 tilldelats en minskad ekonomisk ram på åtta miljoner kronor jämfört med föregående år. Barn- och ungdomskliniken, onkologkliniken och kirurgklinikern har 13 miljoner kronor mindre att bedriva verksamhet för under 2011. Menar Leivik på fullt allvar att det mödosamma arbete som varje dag bedrivs i landstingets olika verksamheter ska karaktäriseras i termer av att ”ändå vidtogs inga åtgärder”?
Faktum är att medan landstingsledningen fattar beslut om åtgärder med direkta effekter vilar Leivik på hanen. Han hänvisar till ett 67-punktsprogram som Moderaterna nyligen presenterade för landstingsstyrelsen. I detta program är närmare 60 punkter utredningar av olika förslag. Det är allt från att sälja ut Kullbergska sjukhuset till rena självklarheter som att landstingsdirektören särskilt ska samråda med facken.
De flesta av Leiviks förslag slår in öppna dörrar då verksamheterna redan arbetar med just det han föreslår. En rad av förslagen innebär inte besparingar, utan tvärtom stora kostnadsökningar.
Det är också intressant att Leivik hänvisar till Moderaternas budget som presenterades i november, en skrivbordsprodukt med fantasisiffror utan förankring i verkligheten.
Trots den låga kvalitén på Leiviks 67-punktsprogram och landstingsbudget vill vi öppna dörren för Moderaternas företrädare att samverka med majoriteten för ta ansvar för landstingets framtid och ekonomi. Men en första förutsättning är att Leivik slutar sprida felaktiga uppgifter.
Åsa Kullgren (S)
Thomas af Bjur (FP)
Ylva G Karlsson (MP)