Liten kunskap om fritidshem

Fritidshemmens uppgift är att erbjuda en meningsfull fritid och ge eleverna stöd i kunskapsutvecklingen. Fritidspedagogerna har en unik kompetens bland annat inom sociala relationer och i arbetet mot mobbning i våra skolor.

Debatt2011-05-07 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fritidshemmen har drabbats hårt av nedskärningar. Sedan början av 1990-talet har barngrupperna fördubblats och personaltätheten halverats. Samtidigt har andelen utbildade fritidspedagoger minskat.

Kunskapen om vad fritidspedagogiken kan åstadkomma är generellt sett för liten och kanske är det en av anledningarna till att fritidshemmen så ofta hamnar på undantag i debatten.

Lärarförbundet vill lyfta fram hur god kvalitet i fritidshemmen ser ut.

Den 1 juli träder den nya skollagen i kraft. Då skärps kraven på att fritidshemmen ska stimulera elevernas utveckling och lärande. En månad senare börjar Skolverket legitimera landets lärare och förskollärare.

Det här låter oerhört lovande inför fritidshemmens framtid men fritidspedagogernas yrkesansvar omfattas inte av någon legitimation. De har heller inte fått fortbilda sig i Lärarlyftet och utbildningen till yrket som föreslogs utökas till fyra år kortades till tre.

Skolinspektionen slog i en rapport i höstas fast att kommunerna måste bli bättre på att säkerställa att det finns fritidspedagogisk kompetens på fritidshemmen

Även politikerna i Barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna har egna åtaganden att leva upp till.

I regeringens behörighetsförordning som kom den 5 april har Lärarförbundet efter påtryckningar fått in en skrivning om att fritidspedagoger, även de som utbildade sig före 2001, är behöriga att undervisa på fritidshem. Det är bara det att alla andra lärargrupper också är det.

”Skrivningen gör varken till eller från”, säger Monica Hansen Orwehag, fritidspedagog och universitetslektor på Högskolan Väst.

Hon säger till Lärarnas tidning att hon befarar att fritidshemmet är på väg att bli en regulator, en uppsamlingsstation för fast anställda som rektorerna inte vet var de ska göra av.

Vår uppmaning är:

• Föräldrar, ta chansen att besöka ditt barns fritidshem och se den viktiga verksamheten som pågår.

• Politiker i kommunen, besök ett fritidshem för att prata med fritidspedagoger och lärare om vad fritidshemmen åstadkommer.

Fritidshemmens dag tisdagen den 10 maj är en bra dag för besök även om fritidshemmen förstås alltid står öppna.

Det är dags att ta den nya skollagen på allvar och se till att fritidshemmen kan leva upp till sin uppgift att erbjuda en meningsfull fritid och ge eleverna stöd i kunskapsutvecklingen.

Cecilia Rahbek Nöhr
Ordförande Lärarförbundet i Eskilstuna

Dagens debatt

Läs mer om