Inom den ramen är det viktigt att alla verksamheter inom landstingets ansvarsområde på bästa möjliga sätt tar sina beslut inom de ekonomiska ramar som finns.
En av de största kostnaderna ligger på lönerna inom de olika verksamheterna.
Sjukvården fick i uppdrag av politikerna att under en tvåårsperiod spara tvåhundra millioner kronor. Den kostnadsbesparingen drabbar i första hand sjukvårdspersonal och patienter och beslutet är taget.
Men en grupp står tydligen utanför normerna i området att spara, den gruppen har tydligen inte insett vad ordet solidaritet innebär och därför bortser de ifrån det. De ser det helst ur sitt eget perspektiv och i den meningen förträngs själva saken som sådan på grund av att egoismen helt har tagit över sunt förnuft, tyvärr.
Gruppen som undertecknad åsyftar är landstingets chefstjänstemän i sjukvården. Den består av 22 avdelningar som har det administrativa ansvaret över sina egna lönekostnader vilket är ett nog så stort ansvar med tanke på att personalen i vården måste hålla sina lönekostnader på en rimlig nivå.
Den politiska oppositionen har självklart opponerat sig mot de orimliga lönehöjningarna och tjänsteförmåner som det kostar skattebetalarna men det brukar ju vara på det viset och vice versa i de politiska lägren så att säga.
Högmod och girighet är två ord med gemensamma nämnare. Högmod speglar en person som tycks vara förmer än andra i sina ögon, det andra ordet girighet speglar i sin tur en viss person som har sitt på det torra men ändå inte är riktigt nöjd. Mycket vill ha mera ett gammalt ordspråk som håller än i dag.
Landstingsdirektören Karin Welin och hennes övriga kollegor har höjt sina löner med tio procent plus en tjänstepensionsförsäkring på 15 000 i månaden.
Den nya lönen hamnar på 130 000 kronor i månaden, gånger tolv blir det 1 560 000 kronor i årslön. Utöver detta disponerar hon tjänstebil av märket Audi a4, extrautrustad värderad till 361 000 kronor.
Plussa då på med 21 chefer och var och en av dem har en stab av mellanchefer. Hur många de är känner undertecknad inte till men vill i likhet med sjukvårdspersonal och ovilliga skattebetalare veta mer om detta.
Frågor om lönekarusellen med mera:
1. Varför så dyra bilar?
2. Hur många mellanchefer finns det under chefstjänstemannen
3. Var hamnar den totala kostnaden per år inklusive löner och andra förmåner?
På fråga tre önskar debattören kommentera att det är dyra bilar, folk i allmänhet får nöja sig med betydligt billigare fordon och det fungerar bra.
På fråga två: Varför finns det så många mellanchefer under chefstjänstemannen? Om det nu ska vara på det viset vad gör han eller hon? Vad får vi för våra skattepengar?
Övriga kommentarer:Karin Welin och Thomas af Bjur tycker att kompetenta personer är väl värda sin lön, självklart ska det vara så men det finns alltid ett men. När man läser i Eskilstuna-Kuriren att ni kan förhandla fram era egna löner blir man en smula betänksam. Det skulle vara så mycket bättre om ni vände er till era fackförbund om en förhandling som övriga löntagare, då har ni i alla fall ryggen fri från andra så kallade funderingar, tänk på det nästa gång ni vill höja era löner.
Sten Juhl
Sparreholm