Under många år har ansvaret för husbyggandet lagts på ”kvalitetsansvariga” personer som i vissa fall godkänts av kommunernas bygglovsenheter trots att teknisk utbildning och kompetens saknats. Konsekvenserna blev uppenbara då tv-programmet Fuskbyggarna började sändas.
För icke byggkunniga är fusket ofta svårt att se. För mig som byggnadsingenjör och mina kollegor tog det flera år innan vi insåg omfattningen. Exempelvis ökades läktavstånden på taken med syfte att tillskansa sig takpannor, virke, fästdetaljer med mera. Isolering och annat ”blev över” på liknande sätt och kunde försvinna till privata byggen.
En granne var bekymrad över sin elkostnad. Årsförbrukningen var cirka 30 000 kwh. Hade 16 000 kwh i min liknande villa. Grannens snöfria tak vittnade om bristfällig isolering. Kostnaden för att riva och tilläggsisolera blev cirka 40 000 kronor år 1993. Fuskbyggaren ”sparade” några tusen.
Två skivor skulle användas i blindbotten. En skiva stals. Dörrkarmar monterades utan tätning. Infästning av takstolar gjordes bara till hälften av föreskriven omfattning. Då kraftiga stormar drabbar landet blåser tusentals tak av hus med otillräcklig infästning. Materialtillverkarna ersätter inte skador vid montagefusk. Försäkringsbolagen kan också neka ersättning.
Det fuskas även med säkerhetsanordningar på tak, där livlinor ska fästas vid snöskottning och takarbete. Takstegen på ett 8-våningshus var bara fastsatt med två gipsskruvar. På ett annat bygge var hälften av konsolerna till takräcket löst hängande mellan takpannorna. En fuskare hade kapat bultar och satt fast dem med fogmassa för syns skull. I det fallet gjordes polisanmälan. Hängrännor monteras ofta med bakfall. Vattnet rinner inte till stuprören. Badrumsgolv lutar inte mot golvbrunnen. Exemplen är många. Böcker kan skrivas om byggfusk.
I mitt närområde finns svartbyggen uppförda på mark som inte får bebyggas. Bygglov saknas liksom kunskap om hållfasthet och byggkonstruktion. Takstolar byggs av undermåligt virke. Ibland är det bara ett ramverk i triangelform utan stödben. Finns hus som saknar ventilation. Braskaminer saknar tilluft i anslutning till kaminen. Husen töms då på varm inneluft genom skorstenen. Man eldar för kråkorna. Besparingen blir noll.
Hus, som ska stå i hundratals år ska byggas av välutbildade hantverkare som kontrolleras av ingenjörer och arbetsledare. Fuskbyggarna ska bort. Många bygger i spekulationssyfte, utan tanke på anpassning till vägar, väderstreck eller hus i grannskapet. Det är inte acceptabelt.
Noggrann kontroll behöver inte medföra högre kostnad. En undersökning på 1990-talet visade att cirka 30 procent av alla byggjobb måste göras om. Att bygga rätt från början är billigare än att riva ner och bygga om. Investeringen i eget boende är ofta den största kostnaden under livet. Boverkets skärpta regler är därför välkomna men tyvärr inte tillräckliga. Oseriösa byggare som inte ”punktmarkeras” hittar alltid möjligheter att fuska.
Hans Meurlund
Mariefred