Rädda jobben och stötta arbetslösa under pandemin

Finansminister Magdalena Andersson  (S) och ordförande i riksdagens Finansutskott Fredrik Olovsson (S) skriver att samhället måste bli tryggare och starkare.

Finansminister Magdalena Andersson  (S) och ordförande i riksdagens Finansutskott Fredrik Olovsson (S) skriver att samhället måste bli tryggare och starkare.

Foto: Adam Ihse /TT

Debatt2020-07-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronaviruset är en kris för liv och hälsa men har också allvarliga ekonomiska konsekvenser. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har agerat kraftfullt för att trycka tillbaka smittspridningen och samtidigt rädda jobb och stötta arbetslösa.

Det övergripande målet under krisen är att skydda människors liv och hälsa. Redan i mitten av mars meddelade regeringen att staten tar notan för alla merkostnader på grund av coronaviruset i sjukvården och äldreomsorg. Regeringen har dessutom skjutit till 26 miljarder kronor till kommuner och regioner för att stoppa nedskärningar och uppsägningar.

Pandemin har också lett till en kraftig nedgång i hela världsekonomin. För att rädda svenska jobb stöttar regeringen livskraftiga företag med bidrag och lån som gör det möjligt för många att övervintra krisen. Det statliga stödet för korttidspermittering har gjort att hundratusentals svenska löntagare kunnat gå ner i arbetstid istället för att riskera att gå ut i arbetslöshet.

Samtidigt står det klart att inget land kan rädda alla jobb, inte heller Sverige. Därför har a-kassan fått högre ersättningsnivåer och som ger ekonomisk trygghet för den blir av med jobbet. För den som behöver gå vidare till ett annat jobb eller vill fylla på sin kompetens, inför vi också fler möjligheter till omställning och utbildning.

Hittills har den socialdemokratiskt ledda regeringen lagt fram krisåtgärder för 270 miljarder kronor. Det är ett historiskt stort belopp men Sverige har råd. Tack vare att regeringen har sparat i ladorna kunde Sverige gå in i krisen med den lägsta statsskulden sedan 1977. Samtidigt har vi rustat vård, skola och omsorg. Sedan Stefan Löfven blev statsminister har välfärden fått 100 000 nya medarbetare.

Vi vet ännu inte när ekonomin vänder uppåt igen men när det sker vill vi socialdemokrater stötta återstarten med investeringar som får hjulen i ekonomin att snurra. Inte minst behöver Sverige anställa fler kunniga medarbetare i äldreomsorgen och bygga nya äldreboenden så att alla som byggt vårt land får en trygg ålderdom. Med investeringar i infrastruktur och snabbare klimatomställning bygger vi samhället mer hållbart och skapar samtidigt framtidens jobb.

Nu tar sig Sverige igenom en historisk kris tillsammans, som ett samhälle. När krisen är över vill vi socialdemokrater bygga samhället starkare, med jobb och trygghet åt alla i hela landet.

Magdalena Andersson 
Finansminister (S)

Fredrik Olovsson
Ordförande riksdagens Finansutskott (S)