Jamsandet med islamister mÄste fÄ ett slut

Fokuset för kulturbudgetdebatten i riksdagen lÄg framför allt pÄ vÄrt och regeringens beslut att minska anslagen till studieförbunden, skriver sverigedemokaterna Alexander Christiansson och Mikael Strömberg. (Bilden Àr frÄn en annan riksdagsdebatt.)

Fokuset för kulturbudgetdebatten i riksdagen lÄg framför allt pÄ vÄrt och regeringens beslut att minska anslagen till studieförbunden, skriver sverigedemokaterna Alexander Christiansson och Mikael Strömberg. (Bilden Àr frÄn en annan riksdagsdebatt.)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-12-15 05:31
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nyligen debatterades kulturbudgeten i Sveriges riksdag. I vanlig ordning stod Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna lÄngt ifrÄn varandra i synen pÄ vad ansvarsfull anvÀndning av skattebetalarnas pengar innebÀr. Fokuset i debatten lÄg framför allt pÄ vÄrt och regeringens beslut att minska anslagen till studieförbunden, vilket kritiserades som en nedmontering av civilsamhÀllet och demokratin.

Sverigedemokraterna menar dock, tvĂ€rtemot Socialdemokraterna, att civilsamhĂ€llet och demokratin stĂ€rks genom uppföljning och kontroller, dĂ€r det sĂ€kerstĂ€lls att ekonomiskt stöd och bidrag verkligen gĂ„r till vad de Ă€r avsedda att göra. 

Tack vare Ă„terkommande kontroller och granskningar har det vid flertalet tillfĂ€llen uppdagats omfattande oegentligheter inom studieförbundens verksamheter. Forskare har till och med gĂ„tt sĂ„ lĂ„ngt att de kallar studieförbundens verksamhet för ”ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner”, samt att det ”inte gĂ„r att lita pĂ„ en enda officiell siffra”.

Sverigedemokraterna gör nu sitt yttersta för att sÀtta stopp för detta svindleri. PÄ nationell nivÄ tvingas det muslimska studieförbundet Ibn Rushd att Äterbetala bidrag, bland annat efter att ha undervisat barn om sharia och barnaga. För Socialdemokraterna som lÀnge försvarat Ibn Rushd, trots förbundets stÀndiga demokratiska övertramp och fifflande med bidrag, utgör dock inte heller detta nÄgot hinder för att Àven fortsÀttningsvis ge sitt stöd och fulla förtroende till förbundet runt om i mÄnga av landets kommuner och regioner.

Tidigare har Ibn Rushd bjudit in hatpredikanter till sina möten, och kopplingarna till Muslimska Brödraskapet har lĂ€nge varit tydliga. VĂ€rt att pĂ„peka Ă€r att detta har varit vida kĂ€nt under lĂ„ng tid och att Sverigedemokraternas företrĂ€dare under flera Ă„r, i bĂ„de riksdagen, kommuner och regioner, har pĂ„pekat det orimliga i att det offentliga ska stödja ett uppenbart islamitiskt studieförbund. 

Efter Socialdemokraternas tid vid makten och deras stÀndiga ursÀktande av fusk och oegentligheter krÀvs nu omfattande reformer, inte minst inom folkbildningen och civilsamhÀllet. Den aktuella anslagssÀnkningen som vi genomför för studieförbunden Àr dÀrför bara ett första steg. NÀsta Är kommer folkbildningsutredningen att slutföras.

Utredningen kommer att föreslÄ en myndighetslösning för folkbildningen, just för att sÀkerstÀlla att oseriösa och extrema aktörer inte ska kunna erhÄlla bidrag. Samtidigt utarbetas nya demokrativillkor inom Regeringskansliet, detta för att möjliggöra uteslutning av aktörer som inte lever upp till grundlÀggande demokratiska vÀrderingar frÄn statlig bidragsgivning. För Sverigedemokraterna Àr detta helt avgörande.

NÀr de nödvÀndiga reformerna Àr pÄ plats mÄste aktörer sÄ som Ibn Rushd helt uteslutas frÄn statlig bidragsgivning. Svenska skattebetalares pengar ska inte gÄ till att stödja antisemitiska och islamistiska organisationer.

NÀr Socialdemokraterna anklagar oss för att vilja nedmontera civilsamhÀllet och demokratin Àr det just detta det handlar om; Socialdemokraterna vill inte pÄ nÄgot sÀtt riskera att förlora nÄgra av sina frÀmsta vÀljargrupper och kÀnner sig dÀrför tvingade att försvara Ibn Rushd och de andra studieförbundens fiffel och oegentligheter. DÀrför gjorde Socialdemokraterna inte heller nÄgra som helst ansatser för att stoppa svindleriet under sina Är vid makten.

Under det kommande Äret kommer vi dÀrför successivt att presentera nödvÀndiga reformerna för att stÀnga av bidragskranen till islamister. Det gÄr om man bara vill.

Alexander Christiansson
Kulturpolitisk talesperson (SD)

Mikael Strömberg
2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnÀmnden i Eskilstuna (SD)