Staten bör ta sitt ansvar för tågtrafiken

Vinterns härjningar slår hårt mot Sverige. Tusentals människor står vid perrongerna och väntar på besked om hur man ska ta sig till jobbet. Landshövdingen i Uppsala län uppskattar de samhällsekonomiska effekterna av tågförseningar mellan enbart Uppsala-Stockholm till 3,5 miljarder kronor i förluster för hushåll och företag.

Debatt2011-01-21 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt en annan uppgift så är 30 procent av landets godstrafik som fraktas på järnväg försenad. Om man lägger till de effekter som finns på andra banor i Mellansverige får vi, utan att behöva vara professor i matematik, svindlade förlustsiffror i den samhällsekonomiska kalkylen att täcka på grund av bristande kvalitet på räls och vagnar i vårt land.

Återigen verkar trafikansvariga företrädare i vårt land vara tagna på sängen inför de svårigheter som vintern medfört. Regeringen överlåter till Trafikverket och SJ att försöka lappa ihop ett system som oåterkalleligen håller på förlora sina möjligheter att tillgodose en växande regional arbetsmarknad. En arbetsmarknad som får alltmer betydelse för vårt lands möjligheter att konkurrera med vår omvärld. En fråga man efter denna vinter måste ställa sig är om vi verkligen har råd att offra så många arbetstimmar och förseningar i varuleveranser på grund av bristande infrastruktur. Priset betalas av företag och enskilda hushåll.

Samtidigt reses kritik emot kommuner och regionala organ för bristande agerande i dessa frågor. Grundfrågan man måste ställa sig är dock vem som bär det långsiktiga ansvaret för att denna infrastruktur kommer i ordning. Jag tror inte jag är ensam om att tycka att såväl kommuner som regionala organ knappast kan bära upp en politik för nationell infrastruktur.

I avsaknad av en regionreform i vårt land, vilken ingen av statens företrädare verkar vilja ha, måste, som jag ser det, staten ta det långsiktiga ansvaret även för de regionala infrastrukturförutsättningarna. Regeringen kan inte både motverka att skapa de större regionala strukturer som krävs och samtidigt kräva av samma regioner och kommuner att ta ett större ansvar för regional trafik och till och med nationella infrastrukturinvesteringar. Infrastrukturproblemen löses inte heller genom att likt en papegoja upprepa att bara avregleringen är genomförd så kommer allt att bli bra. Man ska inte vara lite naiv för att tro något sådant.

Regeringen, gärna i samverkan med oppositionspartierna, måste ta initiativ till långsiktiga investeringar i vår infrastruktur. Plånboken måste öppnas för detta. Långsiktiga spelregler och planer för hur såväl en nationell järnvägstrafik ska fungera i samklang med ökade regionala resebehov måste tas fram. Det finns såväl miljö- som nationalekonomiska skäl som talar för detta.

Jag är fullt medveten om att detta kommer att ta tid, men det spelar enligt min mening ingen som helst roll att avreglera järnvägstrafiken om det inte finns tillräckligt med fungerande spår eller vagnmaterial. Frågan är hur mycket mer medborgarna i vår region ska vänta innan några långsiktiga initiativ tas. Vågar någon i regeringen ta upp denna tråd eller ska vi fortsätta att vänta på perrongerna?

Anders Berglöv
kommunstyrelsens ordförande (s)
Flens kommun

Läs mer om