Allt fler barn i Sverige lever i dag utan en trygg och permanent bostad. I Sveriges Stadsmissioners nya Hemlöshetsrapport ställs frågan: Hur förebygger vi att barn hamnar i hemlöshet. Det är en fråga som måste tas på största allvar – och som vi på Sörmlands Stadsmission möter varje dag i vårt arbete.
Vi ser det i våra härbärgen i Eskilstuna och Nyköping, där människor som lever i hemlöshet får tak över huvudet, stöd och en chans att börja om. Men bakom varje vuxen i hemlöshet finns ofta en historia som började redan i barndomen – i ett otryggt hem, i en familj som slets itu av vräkning, våld eller fattigdom.
Det är därför vi måste agera tidigare.
Tryggheten börjar med ett hem. Ett liv i hemlöshet är ett liv i otrygghet. Ändå ökar antalet vräkningar av barnfamiljer, trots att det finns tydliga lagrum och vägledningar som säger att barn inte ska hamna i den situationen. I Eskilstuna och Nyköping har vi idéburna offentliga partnerskap (IOP) som gör det möjligt för oss att bedriva akutverksamhet året runt. Det fungerar – men det räcker inte.
Behovet är större. Vi får ständigt signaler från andra kommuner i länet där människor efterfrågar en liknande samlingsplats. Det handlar om att bygga trygghet, skapa kontinuitet och möjliggöra långsiktig förändring.
Kvinnor behöver skyddade miljöer. För kvinnor som lever i hemlöshet är verkligheten ofta ännu tuffare. Våld, utnyttjande och destruktiva relationer är en del av vardagen. Många undviker därför hjälp där män också vistas. Sedan vi startade ett separat kvinnohärbärge i Eskilstuna når vi fler – och ger fler en möjlighet att börja bygga upp sitt liv. Bara under 2024 har vi haft 625 övernattningar. Det säger något om det ökande behovet – men också om vikten av trygga miljöer där kvinnor får vara ifred.
Förebygg hemlöshet i skolan. Hemlösheten börjar inte alltid med ett missbruk eller en ekonomisk kris i vuxen ålder. Den kan börja redan i barndomen – genom en vräkning, otrygga uppväxtvillkor eller genom en känsla av att alltid stå utanför. Därför behöver vi prata mer om hemlöshet – redan i skolan.
Genom vårt samarbete med Grillska Gymnasiet i Eskilstuna, via Stadsmissionens skolstiftelse, arbetar vi med att utbilda unga i socialt engagemang och förståelse för hur samhället ser ut. Vi vet att förebyggande arbete gör skillnad. Vi vet också att okunskapen är stor – och att många fortfarande tror att hemlöshet bara drabbar "de andra".
Det är inte sant. Våra gäster har haft jobb, familj, ansvar. De har varit barn. De har fallit mellan stolarna. Det kan hända vem som helst.
Vi kräver handling – nu. Vi vet vad som fungerar. Vi vet att idéburna aktörer, i samverkan med kommuner och andra samhällsaktörer, kan bidra till förändring. Vi ser det varje dag.
Vi behöver att fler ser – och agerar. Barn ska inte växa upp i bilar, i andrahand utan kontrakt, eller i tillfälliga boenden där de tvingas flytta gång på gång. Vi vill att ingen – varken barn eller vuxna – ska behöva leva utan ett hem.
Det är dags att ta ansvar för verkligheten – inte bara i rapporter och visioner, utan i faktisk politik och praktisk handling.
Helena Kalaitzis Barrögård
Direktor, Sörmlands Stadsmission