Nu i dagarna har det gått 20 år sedan tragedin i Srebrenica. Det handlar om det största folkmordet på europeisk mark sedan Förintelsen. Den 11 juli 1995 föll Srebrenica och intogs av bosnienserbiska styrkor under ledning av överbefälhavare Ratko Mladic. Konsekvensen blev 8 372 offer, alla mördade på mer eller mindre det allra mest brutala sättet och på grund av en enda anledning – de hade fel etnicitet (bosniaker) och religion (muslimer). I dag sitter Mladic i FN-domstolen i Haag, åtalad för bland annat folkmordet i Srebrenica och belägringen av Sarajevo.
En dag som denna måste vi fråga oss – hur kunde det ske? Hur gör vi för att orden "aldrig mer" även ska bli sanna i praktiken? Srebrenica blev den yttersta konsekvensen av en aktiv islamofobisk propagandamaskin från den fascistiska regimen i Belgrad under ledning av diktatorn Slobodan Milosevic. Det större målet blev att rensa ut hela östra Bosnien-Hercegovina på alla icke-serber och serbiska politiska motståndare. Och att sen införliva denna del med ett Storserbien, som skulle sträcka sig ända till Adriatiska havet. Grymheter och brott mot mänskligheten blev vardagsmat för hundratusentals människor i Kroatien och Bosnien-Hercegovina under tre års tid, som konsekvens av Milosevics storserbiska projekt.
NATO:s intervention, som kom efter Srebrenicatragedin, fick äntligen stopp på dödandet. Utan NATOs: agerande hade Milosevic i dag haft sitt projekt på plats, med ett område lika stort som det mellan Göteborg och Stockholm, helt etniskt utrensat på andra folkgrupper.
I dag, när högerextrema grupper återigen är på frammarsch i Europa, med en liknande propaganda som Milosevicregimens, har vi all anledning att vara oroliga för framtiden. Det är anledning nog att hela tiden berätta om historiens värsta grymheter och då får man inte utelämna Srebrenica och övriga städer Bosnien-Hercegovina som gick samma öde till mötes (Prijedor, Visegrad, Foca, Zvornik, Bijeljina). Dessa har blivit en symbol för att hemskheter som folkmord och etnisk rensning även kan inträffa i vår moderna tid. Vi kommer aldrig bli helt immuna mot antidemokratiska krafter, som strävar efter att sätta folk mot folk. Men vi kan alltid lära oss av historien och se till att de aldrig får chansen att kontrollera den politiska makten igen, någonstans i Europa eller världen. Glöm aldrig.
Ademir Zilic (FP)