Den 11 oktober fattade Socialnämnden beslutet att avveckla kolloverksamheten i socialnämndens regi, vilket skapade en ovisshet om kollogårdarna Sågarsvedet och Åshorns framtid. Socialnämnden grundade detta på ett beslutsunderlag från socialförvaltningen, som fått i uppdrag av nämnden att rekommendera besparingar.
Beslutsunderlaget offentliggjordes den 4 oktober och möttes av en hel del kritik. Jag själv, som arbetat fyra somrar på Sågarsvedet, engagerade mig i frågan och lyfte kritik mot beslutsunderlaget i en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren med titeln ”Låt Åshorn och Sågarsvedet leva”. Verksamhetens framtid ska nu utredas av kultur- och fritidsförvaltningen.
Beslutsfattare har uttalat sig offentligt om att kollo fortsatt kommer bedrivas i kommunen. Det jag undrar är vad de menar med kollo i det här sammanhanget. Menar de enbart den kolloverksamhet som har bedrivits på Åshorn och Sågarsvedet sedan 1936, eller räknas andra insatser som faller under ramen för kolloverksamhet in i begreppet också? Jag vill poängtera att kolloverksamhet i denna debattartikel innebär övernattningskollo på Sågarsvedet och Åshorn.
Det finns väldigt många detaljfrågor som de måste reflektera över. Tidigare målgrupp för den här insatsen har varit barn som på olika sätt varit i utsatta livssituationer. Dessa barn kommer fortsätta söka stöd i form av kollo även om insatsens ramar förändras, och behoven försvinner inte bara för att man byter förvaltning. Min fråga blir därmed; kommer kultur- och fritidsförvaltningen vara rustad att möta dessa barns behov? En annan fråga som uppstår är: Hur bevarar man den kollokultur som funnits i över ett sekel när insatsen byter förvaltning?
Jag, som arbetat fyra somrar på Sågarsvedet, ställer mig också frågande till personalgruppen. Under de tidigare åren har jag, när februari övergår till mars, vetat att jag kommer arbeta på Sågarsvedet under sommaren. I år har jag inte blivit kontaktad alls av kommunen, och det finns inget sätt att söka anställning till någon av de två gårdarna i dagsläget. Kommer ni vilja anställa samma personal till kollo under 2025 eller blir det en helt ny personalgrupp? Det finns personal som arbetat i decennier på gårdarna, och det vore olyckligt om sådan värdefull erfarenhet och rutin går till spillo.
Min poäng är att det finns extremt mycket att tänka på i en sådan här övergång. I den bästa av världar hade de frågor jag ställt redan varit besvarade – innan beslutet om socialnämndens avveckling togs. I dagsläget är det fortfarande inte bestämt hur kolloverksamheten kommer se ut år 2025.
Vid mejlkontakt med en medlem i kommunstyrelsen som är ansvarig för utredningen, förklaras det att de:”utred[er] hur kolloverksamheten i Eskilstuna kan utvecklas i samverkan mellan kommunens verksamheter och andra aktörer såsom föreningar och näringsliv”.
Här är innebörden av ordet ”kolloverksamhet” återigen avgörande. Menar man övernattningskollo på Åshorn och Sågarsvedet, som många av kommunens invånare förknippar med ordet, eller menar man kollo i alla dess former? Min rädsla är att kommunen använder ordet ”kolloverksamhet” för att undvika ett specifikt åtagande om Åshorn och Sågarsvedets framtid.
Låt oss gå tillbaka till en annan viktig detalj i det tidigare mejlet, nämligen ”samverkan med… andra aktörer såsom föreningar och näringsliv”. Även här erkänner jag mig vara lite skeptisk. Detta är på grund av ett samarbete mellan socialförvaltningen och en privat aktör som avslutades år 2022, på grund av vad Göran Gredfors beskriver som ”akuta brister”. Vi har alltså haft ett sådant samarbete för bara tre år sedan, och jag är oroad över ett liknande utfall. Kan kommunen ta på sig ansvaret att det inte blir så?
Sommaren 2025 börjar närma sig och tiden är knapp. Än i dag har vårdnadshavare inte möjlighet att ansöka till vare sig Sågarsvedet eller Åshorn och det finns många logistiska aspekter som behövs ordnas innan verksamhet ska kunna bedrivas på ett godtagbart sätt. Samtidigt ryktas det om att gårdarna börjat tömmas på material (jag blir gärna rättad i den frågan om jag har fel). Det känns som ett steg i fel riktning om kollo ska fortsätta finnas i Eskilstuna kommun.
Det finns många förtydliganden som behöver komma från Eskilstuna kommuns håll, och dessa kan inte vänta. För många av Eskilstunas invånare är kolloverksamheten väldigt betydelsefull, och utvecklingen nu är därmed oroväckande. Frågan är då; vad blir Åshorn och Sågarsvedets framtid?
Daniel Hansen
Kolloledare på Sågarsvedet och lärarstudent