En bostad är, och ska förbli, en rättighet. Precis som det står skrivet i den svenska grundlagen, skriver socialsekreteraren Ida Vesterberg. Foto: Anders Nilsson. Foto:

Debatt: Bostadspolitiken skapar många förlorare

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

På andra sidan. Din förtvivlade röst stapplar sig fram. Letar efter de ord som gör att jag ska tro dig. Jag hör att du har förberett dig. Du vill att jag ska fatta. Du behöver en lägenhet. Jag ställer mina standardfrågor. Har du några särskilda behov? Vad tänker du om att söka bostad i en mindre kommun? Du undrar ifall jag inte förstår. Du har hela ditt liv här. Ditt jobb. Dina barn går i skolan. Det enda problemet du har är att du inte kan få en lägenhet.

Varje dag ringer människor till socialtjänsten. Jag och flera av mina kollegor svarar i telefonen och hoppas att samtalet inte kommer från någon som är i behov av bostad. För vi vet att vi måste göra dem besvikna. Deras frustration leder till att det är vi som får stå till svars för en skandalös bostadspolitik. En bostadspolitik som under många år har satt marknaden före jämlikhet. En bostadspolitik som prioriterar vinstintresse framför människors välmående. En bostadspolitik som skapar vinnare. Och förlorare.

Det är till socialtjänsten de ringer när de fått nej från varenda hyresvärd. Det är hit de ringer som har betalningsanmärkningar. Det är hit de ringer som ska separera och inte har någonstans att ta vägen med sina barn. Det ska inte vara så. Det är på bostadsmarknaden lägenheterna ska finnas. Lägenheter som människor har råd att bo i. Lägenheter som inte ska vara omöjliga att få för att du betalade en räkning för sent för tre år sedan. Det ska inte vara så pass svårt att få en egen lägenhet, att människor känner sig tvungna att vända sig till socialtjänsten.

Lösningen på detta finns i en politik som värnar om ett samhälle som är bra för oss alla. I Eskilstuna har Vänsterpartiet varit det parti som stridit mot utförsäljningen av allmännyttan. Att bygga fler hyresrätter som människor har råd att bo i, motverkar den bostadsbrist som gör att hyresvärdarna kan ställa orimliga krav på eventuella hyresgäster.

Jag skulle vilja att det var ansvariga politiker som fick svara i telefonen istället för oss. Politiker som säljer ut allmännyttan och ser till att hyrorna höjs. Jag skulle vilja att det var de som fick motivera för personerna som ringer, varför just de inte har rätt till tak över huvudet. Jag skulle vilja att de fick säga ”Då får jag tyvärr hänvisa dig till härbärget”. Kanske skulle det få dem att känna att det här faktiskt är fel. Att en bostad aldrig någonsin ska vara något som människor behöver förtjäna. Att en bostad är, och ska förbli, en rättighet. Precis som det står skrivet i den svenska grundlagen.

Ida Vesterberg

Socialsekreterare

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BostadsmarknadenDebatt
Relaterat