Ann-Carina Carlsson, Eskilstuna, tycker att Centerpartiet ska ställa sig utanför allianskonstruktionen och bryta blockpolitiken. Foto:

Debatt: Dags att kliva av allianståget Centerpartiet!

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Ledarskribenten i Eskilstunakuriren skrev för ett tag sedan om bristen på mod hos Liberalerna när det gällde att stå upp för de liberala värdena. Minst lika aktuellt är dilemmat hos mittenkamraten Centerpartiet. Partiet har valt att hålla en tydlig linje under flera valrörelser att vara en del av alliansen. Nu är det dags att omvärdera det valet. Det som tidigare var fullt möjligt med Fredrik Reinfeldts ledarskap och ett någorlunda sansat Kristdemokraterna, är i dag en alltmer tydlig ideologisk omöjlighet.

Under de senaste fyra åren har Moderaterna gjort en radikal högersväng som saknar motstycke i modern tid. Ulf Kristersson startade sin politiska bana som ordförande i moderata studentförbundet som på den tiden låg strax till höger om SD värderingsmässigt och de ränderna har uppenbart vare sig tvättats ur eller bleknat. Samtidigt har Kristdemokraterna alltmer präglas av ett ledarskap skolat av Trumpförespråkarna ”the moral majority” i USA med starkt reaktionär värdegrund.

Centerpartiet står för en värdegrund som handlar om alla människors lika värde och kämpar för ett land som inte klyvs i klyftor mellan människor med olika förutsättningar. En stor grupp av partiets väljare är starkt socialliberala vilket gör att vi ser helt andra lösningar på samhällsproblem än att möta våld med mer våld, flyende människor med rättslöshet och ohumant regelverk och samhällsproblem skapade av klyftor med ännu större klyftor, ekonomiskt, kunskapsmässigt, geografiskt och demokratiskt. Många med mig är också djupt bekymrade över det ointresse de här två allianspartierna har när det gäller framtidens miljöfrågor och hur de ska lösas.

Det finns ännu en möjlighet för Centerpartiet på riksplanet att ställa sig utanför allianskonstruktionen och bryta blockpolitiken till förmån för valet att samla alla goda krafter i mitten av svensk politik. En samling mot ett stockkonservativt, nationalistiskt bakåtsträvarsamhälle som riskerar det öppna, någorlunda jämställda och solidariska samhällsbygge vi har i dag.

Ja, Annie, visst är det här ett värderingsval och mina djupt rotade Centerpartistiska värderingar säger bestämt och tydligt nej ju längre Kristersson får hållas. Vi behöver en starkare mitt i Sveriges politik och det bygger vi inte genom att alliera oss med konservativa bakåtsträvare. Det vi behöver är att spotta i nävarna och gräva där vi står. Närodlade värderingar frodas inte i sällskap av egoism och trångsynthet.

Ann-Carina Carlsson, Eskilstuna

Tidigare förtroendevald, ombudsman och politisk sekreterare och för Centerpartiet

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

AlliansenCenterpartietDebatt
Relaterat