Valurnan spelade en avgörande roll vid när 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige skulle utses den 25 oktober.

Debatt: Demokrati handlar om att ta ställning

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Mandatperioden i Eskilstuna inleddes med sitt första kommunfullmäktige den 25 oktober. Det var starten då grunden till vad vi har att förvänta oss av våra folkvalda de kommande fyra åren. Tyvärr är det med en stor besvikelse vi kunde följa detta första möte.

Situationen i Eskilstuna är unik – vi har dels en majoritet som består av Socialdemokrater, Moderater och Centerpartister och vi har sen två oppositioner som är lika stora. Valsamverkan mellan Vänsterpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ger dem 13 mandat, lika många som Sverigedemokraterna har. Det gör att det blir svårt att fördela poster som andre vice ordförande som tillhör oppositionen. Eller inte så svårt om vi hade en majoritet som vågade ta ställningen mot Sverigedemokraterna och göra som man gjort i Riksdagen där de stängts ute från alla poster som andra vice ordförande.

Kommunfullmäktige hade att ta ställning till om man skulle välja Niklas Frykman, en politiker med lång erfarenhet, men klara och tydliga värderingar eller en Sverigedemokrat. Vad gjorde då majoriteten i Eskilstuna? Samtliga Socialdemokrater, Moderater och Centerpartister valde att avstå. Man gick inte ens fram och röstade blankt. Man valde att inte delta. Det är sorligt när man inte kan göra det valet.

Nu var just denna gång turen med oss Eskilstunabor och lotten föll på Niklas Frykman, som blev vald till andre vice ordförande i kommunfullmäktige i Eskilstuna. Men det är inte slumpen som ska avgöra detta, inte när man kan ta ställning. För demokrati handlar just om att ta ställning.

Vi är många som är besvikna på majoritetens agerande och särskilt besvikna är vi på er som sitter i kommunfullmäktige och vet hur det är att fly för sitt liv, som vet hur det är att växa upp i krig och som vet hur svårt det kan vara att komma ny till ett land. Till er som på riktigt vet hur rasism känns och hur det påverkar människor och hela vårt samhälle. Ni borde kunna ta ställning för demokrati och mot rasism. Har inte vi lärt oss någonting från historien. Låt inte att historien skall upprepas. Svik inte de som röstade på er, ta ansvar och stå mot rasismen.

Firat Nemrud

Roja Mahmoudi

Shaboo Ghobadi

Rashid Azarå

Abdirisak Hussein

Aziz Alis

Fajsal Hassan

Naim Yusufi

Aza Safari

Ghulam Dehqanzai

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunDebattDemokrati
Relaterat