Den som vill ha fortsatt långsiktigt ansvarsfull politik i Strängnäs gör därför klokt i att rösta på Moderaterna, skriver bland andra Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto:

Debatt: Den moderata vagnen har bara förarsäten, inga passagerare

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Att det är Moderaternas långsiktigt ansvarsfulla politik som hela valrörelsen i Strängnäs nu kretsar kring, kan knappast undgå någon läsare av denna tidning.

Först kungör Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna att man inget hellre vill än att bilda majoritet med oss. Sedan kommer Vänsterpartiet och varnar för samma utveckling.

Knappast överraskande. Att V och vi inte kör i samma hjulspår vet de flesta. Och att C, L och KD gärna vill sitta i en vagn som rör sig framåt, vem kan förvånas av det?

Svårare är att göra anspråk på att vara med och styra. Sånt kräver att kunna navigera på ett effektivt och ansvarsfullt sätt, inte stycka upp färden i korta populistiska irrgångar. På den punkten har L, C och KD ännu inte övertygat. Det har snarare varit ömsom hit ömsom dit, efter vad man för tillfället trott kan attrahera populisterna på läktaren. Ekonomiskt ansvarstagande och helhetssyn har inte varit oppositionens paradgren.

Där är det betydligt lättare att hedra V. De har trots allt varit konsekventa i att lova vitt och brett med höjd skatt. Ofta i lönlös villfarelse att kommunal skatt bara behöver betalas av ”de rika” och ”besuttna”.

Det är synd. För ambitionen att värna samhällets svaga – senast genom att jämna ut segregation i skolor, lyfta pedagogiska resultat och stärka äldreomsorg – är i allra högsta grad hedervärd.

Det vill vi också. Skillnaden är bara att det också ska kunna betalas på ett rimligt sätt. Att höja skatt är det absolut sista. Det beror på att de som drabbas värst är samma människor som vi vill hjälpa. Så fungerar nämligen kommunalskatt, den gräver ännu svårare i plånboken för undersköterskan än för direktören.

Att Strängnäs kommun, oavsett vem som bildar majoritet, står inför svåra ekonomiska utmaningar vet alla partier. Konstigt nog är det ändå bara vi i den nuvarande majoriteten som också visar att vi begriper vad det kräver. Det är sånt man lär sig när man har erfarenhet av att genomföra, inte bara lova hej vilt.

Den som vill ha fortsatt långsiktigt ansvarsfull politik i Strängnäs gör därför klokt i att rösta på Moderaterna. Vi kommer aldrig bilda majoritet med någon som smiter från ansvar. Inte höja skatt för låginkomsttagare. Inte vika från målet att återigen tillhöra toppskicket bland landets skolkommuner. Inte offra omsorgen om de äldre eller våra allra minsta.

Det är moderat politik för Strängnäs. Den helhetssynen går vi till val på, den vill vi genomföra.

Men bara tillsammans med dem som tar samma ansvar för långsiktiga effekter på helheten som vi själva gör.

Jacob Högfeldt (M), KS ordförande.

Magnus Stuart (M), gruppledare.

Maria Ehrnfelt (M), valledare.

Kenneth Larsson (M), valledare.

Thore Berggren (M), kandidat till KF.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaDebatt
Relaterat