Alf Karlman tycker att polisresurser borde omprioriteras till att identifiera våldtäktsmän och rånare. Foto Leif R Jansson, SCANPIX.

Debatt: Känd industriledare blir dömd av pöbeln och vissa media

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

En känd industriledare har anhållits för påstått jaktbrott genom att skjuta vargar. I vissa media syns 69-åringen i handfängsel för han anses vara rymningsbenägen. Beskrivningen av ärendet i vissa media och behandlingen av honom kan få allmänheten att tro att han redan är dömd.

Någon rättegång har ännu inte ägt rum men pöbeln har redan låtit bilan falla. Här gäller det att hålla avstånd och visa respekt både för industrimannen som lagen. Säkerhetsåtgärderna kring den ännu icke dömde industrimannen tar orimliga proportioner och visar på prioriteringen av polisarbetet.

Det finns i Sverige just nu ett otal våldtäktsmän och rånare som går fria och planerar nya brott. Där borde polisresurserna finnas. Den gruppen av brottslingar borde vi få se på bild utan bindlar och med handfängsel. Den gruppen åtnjuter tyvärr skydd av den personliga integriteten.

Förutom vargar påstås industrimannen skjutit rovfåglar. Det är också ett allvarligt brott att bli anklagad för, men även här måste rättvisan ha sin gång. För att undvika konfrontationer med rovfåglar måste det komma praktiska förslag hur man flyttar fåglarna till säker plats. Två praktiska exempel på motsättningar mellan människa och rovfåglar:

* I Vemdalen har den nya skidanläggningen som skulle ge över 7 000 bäddar stoppats för att ett kungsörnspar bor i området.

* Mellan Dunker och Björndammen stoppades ombyggnaden av den olycksdrabbade väg 55 på grund av närvaron av en örn. Resultat: Trafikolycka med tre dödsoffer samt en allvarligt skadad.

Djurrättsaktivisterna underlättar för vargen genom att klippa sönder skyddsstaketen. Dessa "djurvänner" har även tagit sig in i djurstallar och ställt till oreda bland djuren och även misshandel av djurägare har förekommit.

En annan oroande utveckling är att det finns djurrättsaktivister som är anställda inom förvaltningarna och som i sin nit går över gränsen för vad politikerna bestämt. Allmänheten måste kunna lita på att de tjänstemän som handhar ärendena gör det på ett korrekt sätt. Skrivbordsaktivister måste identifieras och avskedas.

Alf Karlman

Ägare av jord, skog och fiskevatten och rättviseaktivist

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrottDebattnatur
Relaterat