Det finns i dag många ensamma äldre och det är den ensamheten vi måste bryta, skriver Christina Andersson. Foto:

Debatt: Kyrkan kan bryta ensamheten bland äldre

Debatt
annons

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Om en dryg vecka har vi ett viktigt val framför oss. Ett val som av många är bortglömt och oviktigt. Jag som centerpartist har en annan uppfattning. Det finns i dag många ensamma äldre och det är den ensamheten vi måste bryta. Livet som senior ser så olika ut. Många har ett aktivt liv med sociala kontakter och en vardag präglad av delaktighet och gemenskap. Det är en förmån som dessvärre inte delas av alla. Tvärt om! Många har en vardag där ensamhet och otrygghet är verklighet och det resulterar inte allt för sällan i brist på livslust. För dessa människor kan kyrkans gemenskap bli skillnaden mellan att vilja vakna på morgonen eller att sova bort dagarna.

Centerpartiet är ett av flera partier som deltar i kyrkovalet med partibeteckning. För oss centerpartister är det självklart att Svenska Kyrkan ska vara en aktör som ger social omsorg om människor. Centerpartiets grundvärderingar om ”alla människors lika värde och rättigheter” genomsyrar även vårt engagemang i kyrkans verksamhet. I flera generationer har aktiva centerpartister engagerat sig i kyrkan för att värna kulturarvet, byggnader kyrkogårdar, kyrkomusiken, kyrkokonsten och den sociala verksamheten. På landsbygden är kyrkans olika verksamheter samlingsplatsen som gör att personer träffas. Kyrkan är och ska vara en hemvist för äldre både på landsbygden och inte minst för dom som är anonyma i storstaden.

Svenska kyrkan ska finnas för de som är utsatta, ensamma eller på flykt. Äldre personer ska ha möjlighet att träffas för gemenskap och trygghet på samma villkor som ungdomar och småbarnsföräldrar som deltar i kyrkans verksamheter. Vid kriser och katastrofer, stora eller små ska kyrkan alltid stå öppen för att ge stöd och förmedla framtidstro!

Svenska kyrkan ska vara en trygg famn i en orolig värld och en brygga mellan människor. Kyrkovalet är ett val som inte kan och inte får glömmas bort.

Rösta för en folkkyrka, öppen för alla!

Christina Andersson

kandidat för Centerpartiet i kyrkovalet i Eskilstuna pastorat och ledamot i Centerpartiets seniornätverk.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

KyrkovaletSvenska kyrkanDebatt
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka