LO konstaterar att lönerna för kvinnor ökade mer än för män såväl i procent som i kronor under 2015–2016. Foto:

Debatt: Lönegapet mellan män och kvinnor ska utraderas

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Att män tjänar mer pengar än kvinnor är något av det mest medeltida vi har i samhället i dag. Trots att vi i Sverige stolt brukar proklamera att vi är världens mest jämställda land finns fortfarande en hel del kvar att göra. Därför är det väldigt glädjande att se att något nu håller på att hända när det gäller löneskillnaderna mellan kvinnor och män. För första gången sedan 2007–2008 ökar lönerna nu mer för kvinnor än för män. Det visar LO:s årliga lönerapport som släpptes i dagarna.

År 2015–2016 ökade lönerna mer för kvinnor än för män såväl i procent som i kronor. Vi är glada och stolta över att ett enträget jobb både när det gäller avtals- och opinionsarbete nu äntligen börjar bära frukt. Nu hoppas vi att den här positiva trenden håller i sig.

Men det är långt kvar innan inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor är raderade. I Södermanlands län tjänar en man varje månad i genomsnitt 4 200 kronor i mer än en kvinna. Det är 400 kronor mindre i löneskillnad än riksgenomsnittet som är 4 600 kronor.

Det är förstås helt oacceptabelt att skillnaderna är så stora. Ifrån fackligt håll måste vi fortsätta att göra allt vi kan för att gapet ska fortsätta minska. Målet är att så fort som möjligt utradera löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Ett annat viktigt mål för LO är att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän ska minska. Det är också en utveckling som precis som när det gäller kvinnor och män gått i fel riktning under många år. Det är därför glädjande att trenden med ett ökande lönegap mellan arbetare och tjänstemän nu är bruten. Lönerapporten visar nämligen att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän har legat stilla de senaste åren. Självklart vill vi att skillnaderna ska minska men det är positivt att trenden där tjänstemännen drar ifrån är bruten.

Men för att på allvar kalla oss för ett jämställt och jämlikt land måste vi se till att dessa skillnader fortsätter att minska. Att klass och kön fortfarande har så stor betydelse för hur mycket lön man får är inget vi kan acceptera.

Majlene Westerberg

ordförande i LO-distriktet i Mellansverige

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

LODebattLöner
Relaterat

Mest delat denna vecka