Liberalerna vill inte införa kommunala poliser. Foto:

Debatt: Staten ska ha det yttersta ansvaret för vår säkerhet

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

I Eskilstuna-Kuriren publicerades i fredags en artikel om Erik Bengtzboe (M) och Sörmlandsmoderaternas förslag om att låta kommunerna själva anställa poliser. Det är något vi i Liberalerna inte kan ställa oss bakom.

Regeringen har i tre år genomfört besparingar inom polisen och situationen i dag är den att vi har färre poliser, färre poliser i yttre tjänst och 175 platser på polisutbildningen står tomma av totalt 800 platser.

Parallellt ser vi fler utsatta områden, ökad kriminalitet i de särskilt utsatta områdena där parallella strukturer byggts upp och en poliskår som inte ens hinner utreda anmälda våldtäkter. Lösningen är inte att låta kommunerna anställa poliser. Vi behöver angripa rätt problem – stoppa polisavhoppen, locka tillbaka de poliser som slutat och vi kräver att minst 2 000 poliser kommer ut i yttre tjänst.

Liberalerna vill utbilda 5 000 fler poliser men med tanke på de avhopp som drabbat myndigheten gör vi till skillnad från regeringen en satsning på 2 000 kommunala ordningsvakter, till detta föreslår vi 500 miljoner kronor per år i en medfinansiering. Att snabbt få ut ordningsvakter, fler poliser i yttre tjänst och locka tillbaka poliser som slutat är de viktigaste åtgärderna mot kriminaliteten på kort sikt. För att klara av att locka tillbaka poliserna gör vi den största satsningen bland alla partier på polislönerna redan 2018, 1.3 miljarder vill vi öronmärka – det motsvarar en generell lönesatsning för alla polisutbildade.

När det gäller kommunala poliser är det många bitar som fortfarande lämnar frågetecken i förslaget bland annat vad syftet med tjänsten skulle vara och om ansvarsområdet skulle sluta vid kommungränsen eller hur menar Bengtzboe att samarbetet över kommungränserna skulle se ut?

Polisen som den ser ut i dag har just genomgått en omorganisation där de flera länspolisområden slagits samma för att bilda en stor centralstyrd enhet. Förslaget skulle åter riva och slita i myndigheten som ännu inte riktigt landat i den nya strukturen. Liberalerna anser att Polisen nu behöver arbetsro.

Ett annat problem är risken att det leder till en urvattnad poliskår där Polismyndigheten tappar ansvaret för att polisernas kompetens och grundläggande duglighet motsvarar det som krävs för att klara av yrket. Vi vill inte se en ordning där 290 kommuner hanterar en så viktig fråga som lag och ordning på olika sätt beroende på lokal budget. Det ska vara tydligt att uppgiften att skydda oss och upprätthålla lag och ordningen måste vara statens angelägenhet fullt ut.

Vi anser vidare att beredskapspolisen ska återinföras och har med det förslaget i vår budget. Trycket som fortfarande finns på gränskontroller, arbetet med migrationsfrågan som vår beredskap mot terrorism visar att Polisen behöver avlastas kring vissa uppgifter för att fokusera resurserna på rätt saker.

Roger Haddad (L)

rättspolitisk talesperson

Jonathan Bejefalk (L)

Liberalerna Flen

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

polisLiberalernaDebatt
Relaterat