Alf Karlman tycker Svenskt Näringsliv borde se tillgången som finns på landsbygden. Foto:

Debatt: Svenskt Näringsliv – sluta gnäll, vänd blicken mot landsbygden!

Debatt
annons

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svenskt Näringsliv har genom sin medarbetare Björn Lindgren vädrat sitt missnöje med kommunerna i Södermanlands län och dess företagsstöd, artikel i Eskilstuna-Kuriren den 7 september. Han presenterar även en hemsnickrad och något förenklad statistik som skall stödja hans påståenden. Lindgren refererar visserligen till landskapet Sörmland i sin inledning, men han kanske är från Stockholm och vill dra sig så nära Stureplan som möjligt? Jag förstår vad han menar!

Om man skall vara objektiv så finns det massor av företag i länet Södermanland som går som tåget till skillnad från tågen som går alltmer sällan. Det är de duktiga företagen vi skall lyfta fram om vi vill ha en god företagsanda i vårt län och inte skylla på kommunerna. Jag googlade fram att det finns minst tio organisationer och institutioner i Södermanland som på sina hemsidor bedyrar sin godhet och engagemang för företagandet. Vilket ansvar har de mer än att uppträda på galor och betyga varandra sin storhet?

Enligt en färsk undersökning i SvD Näringsliv så har länet Södermanland den högsta arbetslösheten av alla län i Sverige. Är det inte något att ta tag i för dessa organisationer? Eller är de lite för fina i kanten för att ägna sig åt sådana primära behov för vårt län?

Framtiden för Sverige och Södermanland finns på landsbygden. Här finns vår viktigaste exportindustri, skogen, som ger nettointäkter på över 100 miljarder till Sverige varje år. Här finns livsmedelsproduktionen, som om vi skaffar fler kor och uppodlar mer mark kan höja Sveriges självförsörjningsgrad betydligt. Kan vi dessutom få fart på produktionen av drivmedel från vår skog så slipper vi beroendet av shejker och oligarker. Det innebär en ökad trygghet vid orostider.

Det behövs inte fler gnällspikar i debatten utan flera ingenjörer på verkstadsgolvet, som leder oss till framgång i konkurrens med övriga världen.

Avslutar med att citera Günther Mårder, vd Företagarna, som skriver på Twitter: "Glöm aldrig skogsnäringens betydelse för det svenska samhället. Branschen sitter också på många lösningsmöjligheter för en hållbar framtid!"

Alf Karlman

Landsbygdspartiet oberoende

Läs mer om dessa ämnen

Debattlandsbygdsutveckling
annons

Mest delat denna vecka