SSU skriver att varje röst gör skillnad och uppmanar alla att rösta. Foto:

Debatt: Ta ställning för en modern kyrka

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

I morgon, den 17 september, är det val till Svenska Kyrkan. Då kan medlemmar som är över 16 år vara med och påverka vem som ska styra kyrkan. Kyrkovalet är ett vägval. Då har fem miljoner svenskar möjlighet att göra ett val mellan framtiden och dåtiden. Ett val om vilka värderingar vi vill ska vara gällande i kyrkan i framtiden.

Även om kyrkovalet är så viktigt kallas det för det bortglömda valet för att det har så lågt valdeltagande. Förra valet röstade bara 12,8 procent. Det är farligt. För det finns konservativa och rasistiska krafter som utnyttjar det faktum att få känner till kyrkovalet. Om du precis som oss i SSU är frustrerade över hur rasismen normaliseras har du en gyllene chans att omvandla den frustrationen till handling den 17 september.

Här kommer tre skäl till att rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet:

1. Ta ställning för en modern kyrka. Att samkönade äktenskap vigs och att kvinnor får vara präster är rättigheter som inte alltid har varit en självklarhet i svenska kyrkan. Det är rättigheter som måste fortsätta försvaras och utvecklas. Exempelvis vill vi socialdemokrater att präster inte ska kunna vägra att viga samkönade par. Värderingar om jämlikhet och öppenhet ska aldrig tas för givna, de måste ständigt återvinnas. Det ser vi inte minst i USA och runt om i Europa där högerpopulism vinner mark och progressiva segrar rullas tillbaka. 

 2. Försvara en kyrka för alla. Vissa konservativa kyrkopartier vill att kyrkan ska vara en plats reserverad för en bildad elit. SSU tycker inte kyrkan ska vara en plats där bara en teologiskt högutbildad elit ska styra och ställa. Istället ser vi socialdemokrater värdet av en öppen folkkyrka där alla är välkomna oavsett ens ekonomiska bakgrund eller hur troende man är. En viktig del i det arbetet handlar om att kyrkans verksamhet ska vara avgiftsfri för barn & unga så att ens föräldrars ekonomiska situation inte ska avgöra om man exempelvis kan åka på konfirmation.

3. Värna kyrkans solidariska engagemang. Sist men inte minst spelar kyrkan en viktig roll i det globala arbetet. Svenska kyrkan är del av en internationell biståndsorganisation med en samlad budget på ca 11 miljarder kr. Dessutom har kyrkan en viktig stödverksamhet för att välkomna nyanlända, t.ex språkcaféer. Om SD fick välja skulle mycket av biståndsarbetet skäras ner och stödverksamheten läggas ned. Vi Socialdemokrater vill tvärtom värna kyrkans globala och solidariska engagemang.

Genom att rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet den 17 september tar du ställning för en modern, öppen och välkomnande folkkyrka och förhindrar konservativa krafter att få inflytande i en av Sveriges viktigaste samhällsinstitutioner. Varje röst gör skillnad, så se till att gå och rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet!

 

Philip Botström

förbundsordförande SSU

Josefine Helleday

distriktsordförande SSU Sörmland

Michaela Wallbom

kyrkovalskandidat SSU Sörmland

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaDebattKyrkovalet 2017
Relaterat