Josefine Helleday, ordförande SSU Sörmland, vill uppmärksamma förstagångsväljarna på vad Socialdemokraterna står för.

Debatt: Till dig som är förstagångsväljare

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Snart är det val i Sverige. Du som nu läser och precis som jag får rösta för första gången, jag fattar om din bild av att vara sosse inte är jättesexig. Att de influencers du följer på Instagram sällan nämner Socialdemokraternas satsningar för att stärka näringslivet på landsbygden eller öka den entreprenöriella fokusen i skolan, utan istället publicerar bilder från mediaelitens middagar med Annie Lööf.

I ditt första val finns en tydlig skiljelinje. Investeringar eller nedskärningar. Moderaterna vill sänka skatten med 60 miljarder och deras ungdomsförbund vrålar i sin vallåt om att “sänka alla skatter och sälja statens bolag”, så du vet i alla fall vad du får. I en tid där de med störst välfärdsbehov, småbarn och äldre, ökar samtidigt som det är brist på vårdpersonal tycker jag att det är mer rimligt att investera i välfärden. Se till att sjuksköterskor kan utbilda sig till specialister med studielön och garantera tillsvidareanställning på heltid till alla som slutför vård- och omsorgsprogrammet i yrkesgruppen.

Det är bristande bemanning i takt med ökade behov som skapar vårdköer. Det tar tid att förändra, men det går. Så du förstagångsväljare som fick vänta länge på en operation när du skadade knät på träningen, jag förstår om du tänker att “en annan regering” behövs. Men inte när en annan regering vill skära ned resurserna i välfärden.

Du som är ung kanske lockas av Alliansen och SD:s skattesänkningar, där du skulle få någon femtiolapp över i slutet av månaden. Jag ber dig att se vad du istället får i ett samhälle där vi gemensamt hjälps åt. En generell välfärd, en hormonspiral för 50 istället för 1 000 kronor, avgiftsfri skolmat och universitetsstudier.

Röstar du på de borgliga partierna och SD får du marknadshyror där hyresvärdarna kan höja hyrorna hur som helst eller varför inte terminsavgifter på högskolan för 10 000 kronor i månaden om MUF får som de vill.

Allt detta för att samhällets rikaste minoritet ska få sänkta skatter. Galet, jag vet, men sant. Att nu rösta på Socialdemokraterna i sitt första val är dels att rösta för satsningar som möter dagens samhällsproblem, dels att stå upp för de vardagsnära självklarheter som jag tror att vi ibland glömmer bort att någon annan tidigare kämpat för. Troligtvis en sådan där osexig sosse.

Josefine Helleday

Ordförande SSU Sörmland

Kandidat till kommunfullmäktige i Eskilstuna

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaDebattVal 2018
Relaterat