Jan Brandt undrar varför Torshälla förvaltas så uselt. Bilden visar ingången till den nya miniparken där en stolpe står mitt i ingången. Foto: Jan Brandt

Debatt: Torshällas risiga miljöer lockar inte turister

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Vad möter jag som turist om jag kommer till Torshälla i båt? Jag lägger till vid gästplatsen i hamnen. Där möts jag av en ganska risig miljö. Grus med fimpar, några fastkedjade bord, slängda cementrör på marken och inte en papperskorg i sikte.

Sedan två veckor finns det bra information om sevärdheter och matplatser i Torshälla. Informationen sitter under tak i montrar. Omkring montrarna är det flammigt omålade ytor samt klotter sedan månader. Det inspirerar inte att gå vidare, men jag måste till centrum för att handla.

Vid Hamnkiosken är nya terrasseringar byggda mot ån. De lyser med sina ogräs bevuxna ytor. Det ser förfärligt ut. Storgatan går jag inte, gatan som skulle förskönas, men den har bara blivit en bredare stenöken. Var är växtligheten?

Jag väljer att gå efter ån mot vårt nuvarande bibliotek i den gamla Kronokvarnen. Bakom Sagabiografen är det fortfarande "Vilda västern" på klottermålningar. Skräpigt i buskarna och ofärdiga kanter.

När man planerar en ombyggnad borde man ta hänsyn till turister och inte lämna arbeten halvfärdiga och ta semester.

Väl framme vid biblioteket måste jag välja väg och går upp mot Rådhuset. Där håller man på laga grundmuren. Två stora säckar med rivningsmaterial står nedanför fasaden på en yta som borde vara planterad eller belagd med gräs. Säckarna har stått där i veckor – inte turistvänligt.

Kyrkans sommarkafé håller stilen liksom aktiviteterna på Bergströmska gården. Tack för det!

Jag svänger ner mot centrum igen. I hamnen fick jag information om att besöka Husberget och utställningen om Husberget och dess historia. Hur kan man annonsera om en plats som man knappt kan komma till? Var tog Husbergsutställningen vägen? Den skulle vara klar i oktober 2017.

Jag går vidare mot Östra torget. I hörnet mitt emot det gamla bokhandlarhuset har man anlagt en minipark. Varför en park till ? Vi har bara några 100 meter därifrån en fin skulpturpark mot ån. Vi har också Holmberget och dess park som tyvärr ligger i dvala.

Miniparken då? Det går inte att komma upp i parken då en stolpe markerar ingen entré.

I april såg det lovande ut. Det planterades i de snabbt iordningställda ytorna. Sedan hände ingenting och nu är det bara ogräs och igenväxta ytor mitt i centrala Torshälla. Det ser bedrövligt ut. Östra Torget och dess sommaraktiviteter är välkomna och bra, Tack för det.

Men varför förvaltar vi inte det vi har på ett bättre sätt? Kom med förslag till Torshällas framtid får vi Torshällabor ständigt höra. Mitt förslag är: Förvalta och vårda det vi har, lämna inte Torshälla vind för våg under semestertider och det övriga året.

Jan Brandt Torshällabo sedan 51 år

och som tycker om staden så mycket att den förtjänar att inte misskötas.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

TorshällaDebattMiljö
Relaterat