Att fånga väljare genom att kliva in på den högerpopulistiska planhalvan är livsfarligt för trovärdigheten i socialdemokratisk politik, skriver Britt-Marie Wardinge Bergman (S) Foto:

Debatt: Vad innebär det att vara socialdemokrat och solidarisk?

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

För en tid sedan presenterade statsministern en starkt åtstramad socialdemokratisk migrationspolitik för framtiden. Utspelet är ett hugg mot den socialdemokratiska livsnerven och själen. En riskfylld valstrategi: att fånga väljare genom att kliva in på den högerpopulistiska planhalvan är livsfarligt för trovärdigheten i socialdemokratisk politik överhuvudtaget. Vår politik har tappat kompassriktningen.

Det har sällan varit angelägnare att stå upp för det man tror på: Solidaritet, Internationalism, Rättvisa, Civilkurage och Handlingskraft med mera. Jag tror inte att det är enkelt. Utan en fast förankrad tydlig ideologi kan vi inte längre bibringa framtidstro!

Högerpopulismens framgångar i EU och Sverige är skrämmande. Dags att göra motstånd, utifrån grundläggande kristna och socialdemokratiska värderingar. I Sverige frodas judeförföljelse, NMR har kopplat sitt grepp i Dalarna, SD växer sig starkare, utvisningar av unga män till Afghanistan måste skarpt ifrågasättas, kriget i Syrien ser ingen slutet på och den negativa synen på invandrande flyktingar som problem i stället för möjligheter måste få ett slut och så vidare.

Vi ska kämpa för att alla EU-länder tar sitt ansvar för flyktingar. Under tiden behöver vi inte välja att lägga oss på EU:s mininivå för mottagande av flyktingar! Låt det goda exemplets makt gå före. Mitt i allt det här går det bra för Sverige. Vi är duktiga på integration och det råder arbetskraftsbrist.

Den pågående socialdemokratiska utförsåkningen gäller urholkade värderingar, bristande moral, farligt slarvig retorik och hyckleri avseende omtanke om medmänniskor.

Ett exempel är KF:s beslut om tiggeritillstånd, ett skamligt politiskt spel med det dunkelt tänkta som signum. Bygg i stället enkla bostäder åt våra utsatta EU-medborgare, därmed kan vi få kontroll på situationen och får möjlighet att ta tag i kriminella som utnyttjar tiggare. Fortsatta påtryckningar på tiggarnas hemländer är ett måste för att de ska ta sitt ansvar. Tiggarnas behov är dock akuta!

Jag är för permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. Ensamkommande barns verklighet måste tryggas och en grundlig översyn av rättssäkerheten i Afghanistan måste ske. Migrationsverkets arbete skulle underlättas.

Passivitet, att tiga och samtycka, och bidra till en tystnadskultur är inget för socialdemokrater. Det är hög tid att tänka om. Oavsett valutgång måste socialdemokratin hitta tillbaka till sin kärna.

Jag vill kunna se mig själv i spegeln och mina barn och barnbarn i ögonen genom att öppet ta ställning.

Länsstyrelsen har nu sagt nej till kravet om tillstånd för tiggeri, tack och lov!

Britt-Marie Wardinge Bergman (S)

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaDebatt
Relaterat