Politiken har en enda uppgift: Flens framtid. Det är visionen om den som ska inspirera och vara ledningens nyskapelse. Härtill erfordras skaparkraft och professionalitet. Foto: Cassandra Grönlund. Foto:

Debatt: Var finns visionerna för Flens framtid?

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

"Den flenska färden" var rubriken för mina första rader i Kuriren. Datum var 18 november 2011 och avhandlade intrycken jag, som nyinflyttad från ett nästan 70-årigt liv i Stockholm fått av Flen. De innehöll mycket positivt uppblandat med en del konstruktiv kritik. Bland annat tyckte jag det var synd att stockholmarna inte kommit hit och fångats av den livskvalitet som erbjöds. "Exempelvis av området som jag kallar Salsta Strand. Här skulle man vilja se barn leka och familjer ha picknick, liv och rörelse". Så uttryckte jag mig och undrade samtidigt vem som var kommunens eldsjäl och vem som styrde och ställde i kommunen och vad den i så fall uträttat de senaste åren. Likaså ville jag att ledningen skulle ersätta introverta och målfattiga färdplaner mot koncentration på marknadsföring av "Flytta till Flen".

Slutfrågan för mina noteringar blev " Vem och vad räddar Flen?" Då hade jag bott här i ett år. I dag sju år senare gäller samma otåliga fråga. Året 2011 vågade jag säga att situationen var akut och att kommunen borde tillsätta en kriskommission och en nytänkande ledning.

I Kuriren efterlyser en av fastighetsägarna att Flen utser en framtidsgrupp då kommunens byggande saknar den röda tråden. Utan att göra anspråk på professionellt kunnande inom området stöder jag Rolf Lydahl. Önskemålet är i samma härad som jag efterlyste redan 2011. Det är bara märkligt att åren fått gå utan att visionen om Flens kommuns framtid blivit huvudfrågan som alltings moder.

Att överlåta Flens utveckling till våra hänryckta demokratigrupper är lovvärt men amatörmässigt och tvivelaktigt. Att behovet nu dyker upp är ju lite grand under galgen. Coops nedläggning och andra beslutade byggen är på väg att påbörjas. Det är ju knappast till någons fördel att nuvarande skede saknar såväl karta som kompass. Var är egentligen våra politiska partier? De är inte tillräckligt progressiva och tycks mera stå och falla med vanans makt. Vad de egentligen uträttar som pådrivande utvecklingsgrupper är rätt att fråga sig. Imponerande är det inte.

Politiken har en enda uppgift: Flens framtid. Det är visionen om den som ska inspirera och vara ledningens nyskapelse. Härtill erfordras skaparkraft och professionalitet. Många politiker avfärdar visioner som motsats till att vara konkret och handlingskraftig. Helt fel och galet. Visionären är liksom entreprenören och konstnären starkt driven av det som ska skapas varför handlingskraft och originalitet är väsentliga egenskaper för att utforma Flens framtid.

Stig Carstensen

Pensionerad företagsledningskonsult

Läs mer om dessa ämnen

Flens kommunDebatt