Vår jämlikhetspolitik fokuserar på att du ska ha det så bra som möjligt, och har du det inte bra ska du få hjälp och stöd, skriver Lotta Back, gruppledare i Vänsterpartiet, Landstinget Sörmland. Foto:

Debatt: Vår jämlikhetspolitik gäller alla

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Vi har fått igenom över 80 jämlikhetsreformer i samarbetet med regeringen: avgiftsfria mediciner till barn, höjd sjukpenning, höjt golv i A-kassan, höjd assistansersättning, privata sjukvårdsförsäkringar är ej längre skattebefriade, 10 extra miljarder till välfärden med mer.

Alla vet att vi står för att skattemedel ska gå till det de är tänkta till och inte till vinster för riskkapitalbolag med konton långt bort. Än är vi inte i hamn men vi ger oss inte. Frågan finns med även i år. En del i vår syn på att Sverige ska vara till för alla, inte bara för de rikaste.

Vårt parti är över 100 år. De politiker som i dag företräder partiet är socialister med siktet på framtiden. För den som är sjuk är inte bara landstingets verksamhet och politik viktig, stöd i socialförsäkringar är en annan del. Sådant stöd som vi varit med och drivit igenom i bra och schyssta jämlikhetsreformer, ett helhetspaket.

Häromveckan började vi svara på frågor i medias ”kandulova” inför valet. Och då har det blivit tydligt: Hur kan ett parti som enbart arbetar på regional nivå framstå som seriösa när de inte kan svara upp för helheten? Sådan politik kan omöjligt vara jämlik. Vård för pengarna beskriver själva att de är ett enfrågeparti med mål att skattemedlen ska gå till vården.

Skattepengar går till vård. Men skatt ska betala så mycket mer: skola, vägar, kollektivtrafik, polis, socialförsäkringar med mera. Ett regionalt parti har inte någon plan för resten av samhället. De kan inte ge väljare ordentligt svar på hur de ska finansiera sina förslag.

Med Vänsterpartiet däremot får väljarna hela paketet, det stöd och skyddsnät som medborgarna fått genom oss den senaste mandatperioden visar att vi kan och är regeringsdugliga. Vår jämlikhetspolitik fokuserar på att du ska ha det så bra som möjligt, och har du det inte bra ska du få hjälp och stöd. Skatter är ett viktigt stöd för oss människor. Vi sätter människorna i första rummet. Vi vill ha vård för människorna.

Lotta Back

Gruppledare Vänsterpartiet Landstinget Sörmland, listetta i landstingsvalet

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Landstinget SörmlandVänsterpartietDebatt
Relaterat